Începând cu anul viitor, elevii claselor a IX-a vor susține examenul anual la centre specializate, după modelul celor de BAC
Începând cu anul viitor, elevii claselor a IX-a vor susține examenul anual la centre specializate, după modelul celor de BAC. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun. Potrivit lui, motivul ar fi scăderea ratei de promovabilitate.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Deci instituții de învățământ desemnate în calitate de centru de desfășurare a examenului, unde vor merge copiii pentru a-l susține și unde vom putea să asigurăm o monitorizare pe întreg teritoriu Republicii Moldova a bunii desfășurări a examenului. Totodată vom evalua centralizat lucrările la examenul de clasa nouă, așa cum facem și în cazul examenului de bacalaureat. O să aplicăm în esență aceleași reguli la clasa nouă, pe care le aplicăm și la bacalaureat, cu excepția camerelor de luat vederi. Deci, nu o să introducem camere anul viitor, dar vom avea centru de desfășurare a examenului, vom avea monitorizare externă și vom avea evaluarea centralizată a lucrărilor.”
Totodată, din cauza scăderii ratei de promovabilitate, din acest an, în urma reevaluărilor, în perioada 19-23 august, va fi desfășurată o probă adițională a examenului de clasa a IX-a pentru a oferi copiilor o a treia șansă de a susține examenul.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: „Deci avem 37 la sută din toți elevii de clasa IX-a din Cimișlia care nu au putut susține examenul de matematică. Asta îi aproape patru din 10 copii. La Cantemir rata de promovabilitate a scăzut de la 97 la 68 la sută, la Drochia de la 100 de procente la 73 de procente, la Șoldănești de la 100 de procente la 78 de procente, la Cahul de la 100 de procente la 80 de procente, Nisporeni de la 88 de procente la 83, Dondușeni de la 99 la 85, Briceni de la 100 la 89, Anenii Noi de la 100 la 92. Încă o dată am să reiterez că vorbim doar despre reevaluarea 30 la sută din lucrări. Asta înseamnă că probabil dacă am fi reevaluat toate lucrările am fi văzut o scădere și mai dramatică și asta este astăzi realitatea, cel puțin în aceste raioane.”
Ministrul a amintit că, potrivit evaluărilor PISA, 50 la sută din toți copiii de clasa IX-a, sau aproximativ 15 mii de copii, în fiecare an nu ating un nivel minim de competență la lectură, matematică sau știință.