Ioniță: „Continuăm să alegem același număr de primari, chiar dacă numărul populației a scăzut”

Numărul populației a scăzut în ultimele două decenii, dar continuăm să alegem același număr de primari. Astfel, la localele din noiembrie 2023, au fost aleși tot 898 de primari, însă nu mai există oameni în localitățile unde aceștia au fost aleși. Asupra acestui fenomen atrage atenția expertul economic Veaceslav Ioniță, care spune că din 1995 și până în prezent, populația Republicii Moldova a scăzut cu 30%. Acest lucru înseamnă că un milion de oameni nu mai sunt în țară. Astfel, numărul primăriilor mici, de până la 1.500 de locuitori, a ajuns la 469.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„De fapt ce s-a întâmplat acum, în ultimii opt ani de zile, cel mai mult au crescut primăriile astea micuțe. Practic toate localitățile s-au depopulat și noi ne-am trezit cu sute de primării până în 500, până în 750, până într-o mie de locuitori. O mie de locuitori, încă odată repet, asta-i e o ogradă puțin mai mare aici, în Chișinău.”

În consecință, 85% dintre primăriile noastre au nevoie de o soluție, spune expertul. Pentru claritate, Ioniță a făcut o comparație dintre mărimea medie a unei primării din Republica Moldova și ce număr de oameni înglobează o primărie din Europa și restul lumii. Lider este Coreea, cu o medie de 220 de mii de oameni pentru o primărie, iar în Europa clasamentul este condus de Danemarca, unde în medie, o primărie gestionează peste 56 de mii de oameni.

MĂRIMEA MEDIE A UNEI PRIMĂRII

Coreea – 220 de mii de oameni
Marea Britanie – 155,8 de mii de oameni
Japonia – 74,2 de mii de oameni
Danemarca – 56,2 de mii de oameni
România – 6,2 de mii de oameni
Republica Moldova – 2,8 de mii de oameni

Veaceslav Ioniță a propus și soluții, prima fiind amalgamarea. Astfel, primăriile sunt încurajate să se unească benevol, iar pentru asta mai primesc bani pentru drumuri, apă și canalizare. Anul trecut erau prevăzute 250 de milioane de lei pentru amalgamare, dar nimeni nu a venit cu o asemenea inițiativă. A doua soluție este municipalizarea. Raioanele să fie transformate în municipiu, după exemplul municipiului Chișinău, care înglobează șase orașe și mai multe sate. Să fie un primar general ales de toate localitățile și un consiliu municipal și primar în fiecare sat.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic

„Am ales primarii, trebuie să avem oameni. Dar dacă nu avem oameni, trebuie să ne adaptăm numărul de primării la numărul localităților pe care le avem. Fie prin amalgamare, fie prin municipalizare, fără acest lucru noi devenim niște risipitori iresponsabili de resurse financiare, care în loc să meargă pentru apă, canalizare, evacuarea gunoiului din sat, noi le cheltuim pentru aparatul administrativ.”

Impactul pozitiv al amalgamării este că se vor mări bugetele locale, se va dezvolta infrastructura, se vor realiza mai multe proiecte de investiții și se va reduce aparatul administrativ din primării. În loc de trei primării cu câte patru angajați fiecare, va fi un primar cu opt oameni și o echipă mai competență, cu mai mulți specialiști și cu salarii mai decente. Dacă are loc amalgamarea, 30% din bani sunt economii pentru remunerarea muncii, restul pot merge la investiții în localitate. Impactul negativ al amalgamării este că va crește distanța către primărie și unele serviciile prestate de către primăriei. Există riscul că se va da prioritate satului unde este primăria, dar și distribuția banilor nu se va face onest.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata