Judecătorii sunt nemulțumiți de votarea unei legi prin care le sunt excluse garanțiile sociale

Magistrații din cadrul unor judecătorii din țară au emis o declarație prin care își exprimă regretul referitor la faptul că a fost adoptată Legea pentru modificarea articolului 32 din Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului nr. 222 din 04 decembrie 2020. Documentul prevede anularea garanțiile sociale ale judecătorilor, în condițiile în care Curtea Constituțională a pronunțat anterior două hotărâri prin care au fost declarate neconstituționale tentativele de excludere a acelorași garanții, potrivit bizlaw.md.

Din aceste considerente, judecătorii au propus Consiliului Superior al Magistraturii sesizarea Curții Constituționale, cu lărgirea obiectului sesizării, în vederea verificării constituționalității excluderii garanțiilor sociale ale judecătorilor.

De asemenea, judecătorii au condamnat discursul public de denigrare generalizată a sistemului judecătoresc pe parcursul a mai multor ani.

În acest context, Consiliul Superior al Magistraturii susține declarația magistraților, exprimându-și solidaritatea cu aceștia, precum și îngrijorarea în raport cu excluderea garanțiilor sociale ale judecătorilor, considerând că aceasta va afecta independența judecătorilor.

Consiliul Superior al Magistraturii susține că în calitatea sa de garant al independenței autorității judecătorești va asigura protejarea drepturilor, libertăţilor, onoarei şi demnităţii magistraţilor în condiţiile legii, promovând principiul independenţei autorităţii judecătoreşti, or, independența judecătorilor, declarată și garantată constituțional, urmează a fi efectiv asigurată prin manifestarea respectului față de justiție, respectarea drepturilor judecătorilor, inclusiv prin stabilirea și păstrarea garanțiilor sociale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata