Jumătate din nucile exportate de Moldova sunt recoltate din copacii de pe marginea drumurilor

Cel puțin jumătate din nucile exportate de Moldova sunt adunate din copacii de pe marginea drumurilor, dar în 5-7 an, în structura exporturilor de nuci din Moldova, ponderea produselor de pe aleile rutiere se va reduce la minimum, notează portalul noi.md.

Despre acest lucru au declarat reprezentanții Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere din Moldova, menționând că majoritatea aleilor de nuci de-a lungul drumurilor se află într-o stare proastă. Pe de o parte, nucii, ca multe tipuri de culturi, au iernat bine. Dar, pe de altă parte, din cauza abundenței rare de umiditate din ultimii ani, precum și a vremii relativ reci, cu o diferență mare de temperatură în perioada de zi și de noapte, mulți copaci din aleile de nuci de pe marginea drumurilor s-au acoperite cu licheni.

Acest lucru nu provoacă daune directe și semnificative copacilor, dar indică răspândirea altor boli și, în general, sănătatea slabă a plantelor. În livezile îngrijite de nuci, unde se folosesc preparate care conțin fier și cupru, nu există o astfel de problemă. Aleile de nuci de pe marginea drumurilor sunt un element caracteristic al peisajului multor țări din regiunea Mării Negre. În Moldova, conform ultimului recensământ agricol efectuat cu zece ani în urmă, pe aleile de-a lungul drumurilor erau aproape două milioane de nuci (în țara vecină Ucraina, conform datelor recensământului din perioada sovietică – de cinci-șase ori mai mult).

Uniunea UAPCN a menționat că nucile din centurile forestiere care protejează de vânt și aleile de-a lungul drumurilor reprezintă cel puțin jumătate din toate produsele vândute pe piața internă a țării.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata