Justiţia belgiană ordonă guvernului de la Bruxelles să ridice toate restricţiile anti-COVID-19 în termen de 30 de zile

Un tribunal belgian a ordonat guvernului federal de la Bruxelles să ridice toate restricţiile adoptate în contextul combaterii răspândirii virusului SARS-CoV-2, considerând că autorităţile nu au oferit un fundament legal adecvat pentru acestea, scrie adevarul.ro.

Tribunalul a dat guvernului un termen de 30 de zile pentru a lua măsurile necesare conformării cu hotărârea dată de judecători. În caz contrar, guvernul poate fi amendat cu 5.000 de euro pe zi până la un total de 200.000 de euro.

În realitate, consecinţa hotărârii judecătoreşti este că guvernul belgian are la dispoziţie o lună pentru a identifica o bază legală adecvată pentru măsurile de combatere a pandemiei, printre acestea numărându-se interdicţii generale de mişcare a cetăţenilor, închiderea restaurantelor şi limite asupra întrunirilor.

Guvernul federal belgian utilizează de luni bune ordine executive de urgenţă pentru a impune măsuri fără acordul parlamentului. La sfârşitul lui februarie, executivul a propus o aşa-numită „lege a pandemiei” pentru a fundamenta legal toate măsurile adoptate, dar pachetul legislativ încă necesită aprobarea parlamentului.

Decizia tribunalului vine în cadrul unui proces iniţiat la sfârşitul lui februarie de o organizaţie pentru apărarea drepturilor civile care susţine că guvernul federal încalcă mai multe drepturi fundamentale fără o bază legală adecvată.   Executivul a anunţat că va ataca decizia tribunalului la curtea de apel.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata