Kiev: „Orașul Mariupol a fost, este și va fi ucrainean”

Kievul admite că armata rusă a capturat cea mai mare parte din Mariupol, dar spune că orașul rămâne în continuare sub control ucrainean. Președintele Vladimir Zelenski insistă că armata ucraineană deține apărarea unor zone. Vorbim despre uzina Azovstal și teritoriile adiacente.

Despre același lucru a vorbit și primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko, când a comentat declarațiile Moscovei despre capturarea orașului.

(primarul orașului Mariupol, Vadim Boychenko)

„Orașul a fost, este și rămâne ucrainean. Pentru că astăzi bravii noștri războinici, eroii noștri ne protejează orașul cât mai mult posibil. Ce declarații se fac acolo nu sunt importante. Orașul este și va fi ucrainean”.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a raportat despre capturarea lui Mariupol la o întâlnire cu președintele Vladimir Putin. Departamentul militar și-a anunțat intenția de a sechestra uzina Azovstal în zilele următoare, dar Putin a ordonat public anularea atacului.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Dmitri Peskov a subliniat că acest lucru nu înseamnă o schimbare a planului operațiunii ruse.

„Operațiunea continuă conform planului. Mariupol este eliberat. În ceea ce privește Azovstal, aceasta este o unitate separată în care grupul rămas de naționaliști ucraineni este complet blocat… A existat și rămâne o oportunitate pentru militarii ucraineni de a depune armele și de a ieși pe coridoarele desemnate.”

Săptămâna aceasta, autoritățile ucrainene au anunțat prezența unui număr mare de civili pe teritoriul uzinei Azovstal. Primarul Vadim Boychenko estimează că acolo ar putea fi găsiți între 300 și 1.000 de civili. Miercuri, aproximativ 80 de persoane au putut părăsi orașul prin coridoare umanitare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata