Kövesi: „Vizita mea este un semnal puternic că Parchetul European va ajuta autoritățile moldovenești”

Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, susține că își dorește la Chișinău un sistem de instituții de luptă împotriva corupției care să fie funcțional, care să reziste în timp și eventualelor atacuri la care vor fi suspuse. Declarația a fost făcută după întrevederea sa cu procurorul-șef european, Laura Codruța Kövesi, care efectuează o vizită în Republica Moldova. Oficiala europeana, la rândul său, a menționat că prezența sa la Chișinău reprezintă un semnal puternic și anume că Parchetul European este pregătit să ajute autoritățile moldovenești pe calea aderării la Uniunea Europeană, în limitele competențelor, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Sergiu Litvinenco a declarat că vizita procurorului-șef european la Chișinău este extrem de importantă pentru Republica Moldova și are loc exact la un an de la alegerile parlamentare, atunci când cetățenii au acordat un mandat de încredere, pentru că își doresc să trăiască într-un stat fără corupție, democratic și cu o justiție independentă și integră.

„Această vizită este și mai valoroasă în contextul în care Republica Moldova a obținut recent statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Iar pentru ca integrarea europeană să aibă loc, trebuie să întreprindem acțiuni concrete, mai ales în domeniul reformării sistemului justiției și luptei împotriva corupției. De aceea suntem extrem de interesați de experiența dumneavoastră la Parchetului European”, a notat ministrul

Laura Codruța Kövesi a menționat că Republica Moldova, în calitate de țară candidată, va primi în anii următori finanțări considerabile din bugetul UE. „Este responsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori cu cea mai mare determinare și eficiență. Trebuie să detectăm mai bine fraudele care aduc atingere intereselor financiare ale UE și să facem schimb de informații în calitate de parteneri”, susține Laura Codruța Kövesi.

„Eu nu am venit să dau lecții. Am venit să împărtășesc experiența mea de procuror, în calitate de reprezentant al unui organism al Uniunii Europene și în calitate de cetățean al UE din România”, afirmă procurorul-șef european. „Tot ce veți face pentru a deveni membru al UE faceți pentru voi și nu pentru a răspunde așteptărilor altcuiva”, a declarat Laura Codruța Kövesi.

Pe parcursul zilei, Laura Codruța Kövesi a avut o întrevedere și cu președinta Maia Sandu, dar și cu premierul Natalia Gavrilița. Potrivit procurorului-șef european, s-a discutat despre faptul dacă modelul Parchetului European ar putea deveni o sursă de inspirație pentru eventuale reforme. „Sugestia mea fost, nu doar să existe o cooperare cu Parchetul European, dar totodată să se inițieze procesul de armonizare a legilor moldovene cu cele europene, mai precis legislația privind combaterea corupției și a fraudei la interesele financiare ale UE”; a menționat procurorul-șef european.

Astăzi, la Chișinău urmează să fie semnat un acord de cooperare, care va facilita schimbul de informații strategice dintre Parchetul European și Procuratura Generală, dar și extrădarea persoanelor căutate. De asemenea, Laura Codruța Kövesi are planificate întrevederi cu responsabilii de coordonare a asistenței UE, procurorii din domeniul combaterii corupției și crimei organizației, cu reprezentanți ai autorităților de aplicare a legii în materie de corupție și spălare a banilor, dar și cu reprezentanții societății civile.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata