Kremlin: „Aprovizionarea cu gaze către Moldova este o problemă comercială, nu politică”

Livrările de gaze de către Gazprom către Moldova sunt o chestiune pur comercială, aici nu este politică. Acest lucru a fost anunțat miercuri jurnaliştilor de către secretarul de presă al Președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, comentând cuvintele premierului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, care a declarat că Gazprom a avertizat autoritățile țării cu privire la o posibilă oprire a gazelor pentru neplata aprovizionărilor sale în luna ianuarie conform contractului.

„Nu, absolut. Se furnizează gaz, trebuie plătit, a spus Peskov, răspunzând la întrebarea dacă Kremlinul crede că situația cu livrările de gaze către Moldova a depășit acordurile comerciale.

Peskov a atras atenția asupra faptului că această problemă ar trebui adresată în primul rând lui Gazprom, și nu Kremlinului. „Aceasta este mai degrabă o problemă comercială și aici vă recomandăm să întrebați chiar Gazprom cum stau lucrurile acum”, a spus el.

„Gazprom are obligații contractuale cu cumpărătorii de gaze, obligații contractuale. Există o anumită sumă care trebuie plătită. Gazprom, ca societate internațională și pe acțiuni, trebuie să vândă mărfuri și să primească bani pentru asta, nu poate da bunuri gratuit. ,” – a adăugat secretarul de presă.

Anterior, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a spus că compania nu va putea plăti cu „Gazprom” consumul curent din ianuarie și să evite suspendarea furnizării de gaze. El a explicat că dificultățile financiare au apărut din cauza tarifelor care nu au ținut pasul cu creșterea prețului gazelor la bursă. În ianuarie, prețul de achiziție al gazului rusesc pentru Moldova a crescut la 647 de dolari la 1.000 de metri cubi. m, iar prețul aprobat în tarif este de 430 USD. Potrivit acestuia, băncile moldovenești nu vor acorda credit companiei, care are o datorie istorică uriașă față de holdingul de gaz rusesc.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata