La Batumi, unde a fost și președintele Maia Sandu, UE a promis Moldovei, Georgiei și Ucrainei ajutoare financiare de peste 2,3 miliarde de euro

Curs către integrarea europeană: la conferința de la Batumi, liderii din Georgia, Ucraina și Moldova au semnat un memorandum comun, în care și-au confirmat aspirația de a adera la UE. Conform documentului, perspectiva de a deveni parte a familiei europene oferă republicilor un puternic stimulent pentru a efectua reforme mai profunde.

„Suntem uniți de reticența de a ne întoarce în trecut. Suntem pregătiți și hotărâți să luptăm pentru viitorul nostru european. Pentru a evita amenințarea polarizării în țările noastre și riscurile provocărilor din exterior”, a spus președintele Georgiei Salome Zurabishvili.

În UE, semnalul troicii a fost întâmpinat cu entuziasm. Șeful Consiliului European, Charles Michel, care a sosit la Batumi, a subliniat perspectivele unei cooperări suplimentare, dar a lăsat deoparte problema admiterii republicilor în UE. „Uniunea Europeană va rămâne un partener puternic și de încredere pentru regiunea dumneavoastră. Mizăm pe angajamentul dvs. de a continua reformele și nu pentru a obține aprobarea Bruxelles-ului, ci în interesul popoarelor și al societății dvs.”, a spus el.

Ucraina, Moldova și Georgia sunt membre ale inițiativei Parteneriatului estic pentru a dezvolta un dialog între UE și țările post-sovietice. La Batumi, li s-a promis asistență financiară fără precedent din partea Europei – 2,3 miliarde de euro.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata