La doar 7 zile de la demisia Iulianei Cantaragiu, platforma ”Lemne.md” a fost lansată oficial

Platforma online www.lemne.md a fost lansată, astăzi, reprezentând un sistem informațional de gestionare a procesului de distribuire a lemnelor în Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat emis de Guvern, pe pagina web va putea fi găsită informația despre cel mai apropiat ocol silvic, fiind astfel facilitat procesul de aprovizionare a populației cu lemne de foc.

Pentru a afla ce ocoale silvice deservesc fiecare localitate va fi utilizată opțiunea de căutare, disponibilă pe lemne.md. Astfel, indicând localitatea, persoanele interesate vor afla denumirea ocolului silvic și localizarea exactă, persoana de contact și numărul de telefon al acesteia, stocul disponibil pentru vânzare, dar și prețurile stabilite de ocolul silvic, în funcție de specia lemnului de foc.

De asemenea, pe lemne.md pot fi găsite răspunsuri la cele mai frecvente întrebări, precum cantitatea de masă lemnoasă care poate fi cumpărată, prețurile acesteia, deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale privind planul de acțiuni de aprovizionare cu lemne de foc pentru perioada rece 2022-2023.

Lemne.md reprezintă un sistem complex, care va permite mai multor instituții să aibă acces la date privind stocurile și vânzările de lemn. Ocoalele silvice vor avea acces direct în sistem pentru a introduce informațiile cu privire la cumpărătorii de masă lemnoasă și tot aici vor fi urmărite vânzările către cetățeni și instituțiile publice care au nevoie de lemn pentru sezonul rece. De asemenea, stocurile de masă lemnoasă vor fi actualizate zilnic pentru fiecare ocol silvic.

Amintim că, la 8 septembrie curent, ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, anunța că își depus demisia din funcție.

La rândul său, într-o postare pe pagina sa de Facebook, prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat că a acceptat demisia ministrei Mediului, Iuliana Cantaragiu, din funcție. Gavrilița i-a mulțumit fostei ministre pentru „munca” și „dedicația” depusă în ultimul an la minister.

Amintim că premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a luat-o la rost pe Cantaragiu în cadrul ședinței Guvernului din 7 septembrie, din cauza subiectului cu privire la distribuirea lemnelor de foc. Prim-ministrul s-a arătat nemulțumit de faptul că site-ul lemne.md, unde urmau să fie publicate informații actuale, nu fusese încă lansat. În replică, ministra Mediului a dat vina pe „partenerii de dezvoltare”, care ar tergiversa procesul. Explicația Iulianei Cantaragiu, însă, nu a fost pe placul premierului.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Iuliana Cantaragiu a oferit mai multe detalii despre problema apărută, care nu a permis lansarea site-ului: „Erau probleme tehnice, erau anumite comunicări cu partenerii de dezvoltare, care să acopere aceste cheltuieli pentru Linia Verde și pentru site și este o chestie de tergiversare a procesului, din cauza anumitor proceduri tehnice a partenerilor de dezvoltare”.

Intervenția Iulianei Cantaragiu a fost ulterior pe larg criticată în mediul online.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata