Lavrov promite ”protecție deplină” pentru orice teritoriu anexat de Rusia. Kuleba: „Ucraina nu va ceda”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, adresându-se Adunării Generale a ONU și presei mondiale la New York, a încercat să justifice invazia vecinului rusă în Ucraina, repetând afirmațiile false ale Moscovei conform cărora guvernul ales de la Kiev a fost instalat în mod ilegitim. 

Pe fondul temerilor că Rusia ar putea escalada în continuare conflictul și chiar ar putea folosi arme nucleare, șeful diplomației ruse a declarat, într-o conferință de presă după discursul său în fața adunării generale a ONU de la New York, că regiunile Ucrainei în care au loc referendumuri vor fi sub „protecția deplină” a Rusiei dacă vor fi anexate de Moscova, potrivit Digi24 cu referire la Reuters.

Întrebat dacă Rusia ar avea motive să folosească arme nucleare pentru a apăra regiunile anexate ale Ucrainei, Lavrov a spus că teritoriul rus, inclusiv teritoriul „nou consacrat” în constituția Rusiei pe viitor, „se află sub protecția deplină a statului”. 

„Toate legile, doctrinele, conceptele și strategiile Federației Ruse se aplică pe întreg teritoriul său”, a spus Lavrov, referindu-se în mod specific la doctrina Rusiei privind utilizarea armelor nucleare.

Comentariile au venit după un avertisment explicit, joi, al fostului președinte rus Dmitri Medvedev, un aliat al președintelui rus Vladimir Putin, că orice arme din arsenalul Moscovei, inclusiv arme nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate în Rusia.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a spus că comentariile lui Lavrov și declarația anterioară a lui Putin, când a spus că nu blufează cu privire la utilizarea armelor nucleare, sunt „iresponsabile” și „absolut inacceptabile”.

„Ucraina nu va ceda. Facem apel la toate puterile nucleare să vorbească acum și să clarifice Rusiei că astfel de retorici pun lumea în pericol și nu vor fi tolerate”, a scris Kuleba pe Twitter.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata