Legea bugetului de stat, modificată

Proiectul de lege ale Guvernului cu privire la modificarea Legii bugetului de stat pentru 2020 a fost aprobat în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi a Parlamentului.

Astfel, veniturile se diminuează cu aproape 650 de milioane de lei, până la 37,2 miliarde de lei, iar cheltuielile se micșorează cu 1,8 miliarde de lei, până la 53,2 miliarde de lei, ceea ce constituie 7,8% din Produsul Intern Brut.

Totodată, volumul cheltuielilor în cadrul proiectelor finanțate din surse externe a fost diminuat cu 1,1 miliarde de lei, în timp ce majorări de 67 milioane de lei se prevăd pentru cheltuielile de personal, aceste fiind condiționate inclusiv de necesitatea achitării sporului salariale pentru personalul medical.

Potrivit ministrului Economiei, Sergiu Railean, printre factorii de bază care au determinat modificările operate sunt ajustarea indicatorilor bugetari reieșind din revizuirea prognozei principalilor indicatori macroeconomici, evoluția economiei naționale sub presiunea efectelor pandemiei COVID-19 și a calamităților natural.

Menționăm că toți parametrii reevaluați au fost agreați cu experții Fondului Monetar Internațional în cadrul discuțiilor privind noul Program al FMI pentru Moldova.

Pentru a deveni lege, Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru 2020 trebuie să fie votat și în lectura a doua.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata