Legea privind modificarea sintagmei „limba moldovenească”, atacată de deputații BCS la Curtea Constituțională

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au depus o sesizare la Curtea Constituțională prin care solicită verificarea constituționalității deciziei de schimbare a denumirii limbii de stat din „moldovenească” în „română” în Constituția Republicii Moldova (articolul 13) și în alte legi.

Potrivit secretarului executiv al Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, Legea Supremă trebuie respectată și dacă guvernarea intenționează să o schimbe, trebuie să organizeze un referendum pentru a afla opinia oamenilor cu privire la subiectul respectiv.

„Constituția nu poate fi modificată printr-o lege organică, votată cu o majoritate simplă în Parlament. În cazul dat, procedura constituțională de modificare a Legii Supreme a fost ignorată”, a menționat Batrîncea.

La rândul său, Maxim Lebedinschi, membru al Comitetului Executiv al Partidului Socialiștilor, a subliniat că nu există așa-numita modificare „tehnică” a Constituției, pe care insistă majoritatea parlamentară, iar orice modificare a Constituției este reglementată clar de Legea Supremă.

„Nicio hotărâre a Curții Constituționale nu poate servi drept temei pentru modificarea Constituției prin lege organică.

Această situație este un cartonaș galben pentru actuala guvernare, care trebuie să înțeleagă că nu pot fi sfidate prevederile constituționale”, a punctat Maxim Lebedinschi.

Legea prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația din Moldova și în Constituție a fost publicată pe 24 martie în Monitorul Oficial. Înainte de aceasta, președinta Republicii Moldova Maia Sandu a promulgat legea. Șefa statului a declarat că a fost confirmat „un adevăr istoric și incontestabil – limba de stat a Republicii Moldova este cea română”.

În toată legislația Republicii Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”. Vor fi înlocuite și sintagmele „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă”.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați ai Fracțiunii „Partidul Acțiune și Solidaritate”. Printre prevederile proiectului mai figurează considerarea desuetudinii textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata