Liderii UE au ajuns la un acord

La Bruxelles, cei 27 de lideri europeni au convenit asupra planului de redresare economică după patru zile de negocieri și o luptă acerbă între țările din linia a doua și cuplul franco-german.

Cu scopul de a gestiona impactul crizei declanșate de epidemia Covid-19, acest plan de stimulare de 750 de miliarde de euro ar consta în 390 miliarde de euro de datorie comună a celor 27 și 360 miliarde de euro disponibile pentru împrumuturi, care vor fi rambursate de către țara solicitantă. Aceasta este ultima propunere a lui Charles Michel, la care cei 27 de lideri ai UE au lucrat toată noaptea.

„Am reușit. Europa este puternică. Europa este unită. Am ajuns la o înțelegere în privința bugetului european în urma unor discuții și vremuri grele pentru toți europenii”.

România, țara vecină, va primi tocmai 80 de miliarde de euro.

„Vom folosi această sumă de 80 de miliarde de euro pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, școli, pentru a moderniza marile sisteme publice. Este, de asemenea, foarte important de știut că o parte semnificativă din acești bani va fi folosită pentru relansare, pentru revigorare economică”.

Summitul a fost prima întâlnire fizică a liderilor UE de la impunerea izolării, în luna martie, şi a avut loc cu măsuri extraordinare de prevenire a răspândirii coronavirusului. Şefii de state şi de guverne au purtat de cele mai multe ori mască, s-au reunit în săli mari, care să permită distanţarea fizică, şi au fost nevoiţi să reducă delegaţiile la doar şase oficiali, de la 19, câţi erau de obicei.

Foto:newsbreak.com

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata