Lipsa de benzină și motorină în stațiile PECO. ANRE aruncă vina pe autorii legii care a dus la modificarea Metodologiei de calcul a prețurilor la carburanți

Noua Metodologie de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost aprobată ca urmare a modificărilor legislative promovate de majoritatea parlamentară fără a ține cont de propunerile Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Prin urmare, ANRE spune că instituția a fost pusă în situația să execute, într-un termen extrem de restrâns, noile prevederi, care ”conțin grave erori de ordin juridic, tehnic și conceptual”. Instituția a emis un comunicat de presă astăzi în care precizează ca situația actuală de pe piața produselor petroliere este rezultatul aprobării Legii nr. 54/2021 pentru modificarea Legii privind piața produselor petroliere nr.461/2001, inițiativa deputatului independent Alexandru Oleinic. Asta în condițiile în care săptămâna trecută ANRE a dat asigurări că situația e sub control și nu poate fi vorba despre o criză pe piață, potrivit bizlaw.md.

Totuși, începând cu 1 iulie, prețurile maximale de comercializare a produselor petroliere sunt determinate în conformitate cu noua Metodologie a ANRE. În context, agenția spune că pe fondul creșterii continue a cotațiilor la bursele internaționale și a cursului de schimb al monedei naționale în raport cu dolarul SUA, s-a reușit ca prețurile de comercializare a produselor petroliere începând cu 14 iunie curent să rămână neschimbate, ba mai mult, începând cu data de 1 iulie, contrar trendului global, prețurile din Republica Moldova ușor s-au micșorat.

Pentru a elimina carențele admise în legislație, ANRE a anunțat că definitivează un set de propuneri pentru ajustarea Legii privind piața produselor petroliere și a cadrului normativ conex, care urmează să fie examinat prioritar și aprobat într-un termen cât mai scurt posibil de către noul Parlament ales.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică mai spune că va întreprinde în continuare toate eforturile necesare pentru a nu admite perturbarea activității sectorului petrolier și va asigura un echilibru eficient între interesele companiilor și cele ale consumatorului final.

În context, menționăm că, în ultimele zile, unele categorii de carburanți nu mai sunt în vânzare. Totodată, unele benzinării au început să comercializeze, de astăzi, o cantitate limitată de carburanți per consumator.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata