Deșeurile organice pot fi transformate într-o masă prețioasă, utilizată pentru fertilizarea solului. Acest lucru a fost înțeles de locuitorii satului Volintiri din raionul Ștefan Vodă, care, începând cu acest an, compostează gunoiul biodegradabil din gospodăriile lor. Această inițiativă nu doar reduce cantitatea de deșeuri, dar și îmbunătățește calitatea solului și promovează un mediu mai curat, trnasmite Studio-L.
„Prima punem frunze, apoi dacă nu avem frunze – paie, rumeguș. Al doilea strat organic cum ar fi stratul verde ori din bucătărie coji de cartoafe, ceapă. Al treilea strat – ori bălegar, ori găinaț și pe etape se repetă. În prima săptămână, se amenstecă în fiecare zi. A doua săptămână – de două ori pe săptămână și o în două luni compostul nostru este gata dacă facem acești pași.”
Alte zeci de gospodării din Volintiri și-au amenajat lăzi speciale pentru compostarea deșeurile organice.
„Eu, de exemplu, practic acasă de la animale și uscăturile din grădină, de la stradă le depozitez. Nu le dau focul, deoarece este periculos. Îl depozitez acolo, am făcut, am îngrădit binișor și de fiecare dată când este posibil ud. Stropesc cu apă dacă este necesar, apoi îl răspândim în grădină că îi foarte bun humus.”
Primarul comunei Volintiri, Igor Hîncu, crede că această practică poate fi preluată de alte localități din țara noastră. Totuși, spune el, asta nu înseamnă că vom scăpa imediat de obiceiul de a da foc frunzelor și crengilor uscate.
IGOR HÎNCU, primarul comunei Volintiri: „Ceva timp în urmă am pornit chiar eu singur ca să văd cât este de complicat să faci o groapă de compost acasă. Nu este nimic complicat, trebuie să ieșim din zona noastră de confort. Să ne străduim ca acele rămășițe ce rămân, care se pot descompune, să nu le aruncăm. Chiar și frunzele, chiar și crengile, adică să nu le dăm focul, să nu le aruncăm. Să le compostăm într-un mod normal.”
Pe lângă compostarea deșeurilor biodegradabile, locuitorii din Volintiri au început să implementeze și alte practici prietenoase cu mediul, cum ar fi reciclarea și reducerea consumului de plastic.