Lukașenko cere un rol în negocierile dintre Rusia și Ucraina

Alexandru Lukașenko încearcă să se implice în procesul de negocieri privind Ucraina. La o întâlnire cu forțele de securitate, el a spus că Belarus ar trebui să participe la soluționarea conflictului, pe care l-a numit „război”, interzis în Rusia, și a deplâns că a fost târât în ​​el de țările occidentale.

(Alexander Lukașenko, președintele Belarusului)

„Nu pot exista negocieri fără participarea Belarusului. Deoarece ne-ați implicat în acest lucru, în primul rând, țările occidentale, poziția Belarusului ar trebui în mod natural să fie exprimată la aceste negocieri. Acest război este în spatele gardului țării noastre și afectează grav situația din Belarus. Prin urmare, nu pot exista acorduri separate în spatele Belarusului”.

În Belarus au avut loc trei runde de negocieri între părțile rusă și ucraineană. Dar apoi platforma de negocieri s-a mutat în Turcia – după ce, potrivit președintelui belarus, Minsk a fost declarat „complice al agresorului” „fără dovezi și fără justificare”. În același timp, Lukașenko a asigurat că Belarus va fi alături de Rusia în cazul oricăror dificultăți.

(Svetlana Tikhanovskaya, liderul forțelor democratice din Belarus)

„În 2020, Lukașenko a pierdut alegerile și a rămas la putere datorită violenței și sprijinului rus. Odată cu înfrângerea Rusiei în acest război, noi, bielorușii, bielorușii liberi, vom avea o nouă fereastră de oportunitate pentru a organiza noi alegeri corecte”.

Belarus a devenit nu doar o platformă pentru negocieri, ci și pentru invazia rusă – de pe teritoriul său au fost lansate rachete în Ucraina și unitățile rusești au avansat. În același timp, Lukașenko a subliniat în mod repetat că armata belarusă nu participă la operațiunea din țara vecină.

În Belarus au avut loc trei runde de negocieri între părțile rusă și ucraineană. Dar apoi platforma de negocieri s-a mutat în Turcia – după ce, potrivit președintelui belarus, Minsk a fost declarat „complice al agresorului” „fără dovezi și fără justificare”. În același timp, Lukașenka a asigurat că Belarus va fi alături de Rusia în cazul oricăror dificultăți.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata