Lukașenko: Dacă Belarusul cade, următoarea e Rusia

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat că dacă regimul său cade, Rusia va urma, după o lună de proteste fără precedent împotriva realegerii sale, despre care el spune că sunt susţinute de Occident.

După ce, în timpul campaniei electorale, a acuzat Rusia că încearcă să-l înlăture din cauza refuzului său de a se supune ambiţiilor Moscovei, Lukaşenko s-a răzgândit și pledează pentru o susţinere rusă în contextul unei mobilizări fără precedent a protestatarilor de la venirea sa la putere, în 1994.

„Ceea ce mă ține foarte mult este că, pentru că și voi probabil știți, dacă Lukașenko cade, s-ar prăbuși întreg sistemul. Nu știu cine ar susține asta, dar ar fi foarte greu.”

Lukaşenko a acuzat în mod repetat opoziţia că provoacă tulburări şi plănuieşte să-l răstoarne cu ajutor străin. Observatorii internaţionali au criticat în mod repetat alegerile din Belarus, considerând că nu respectă principiile democratice.

Lukaşenko, în vârstă de 65 de ani, a tolerat puţin disidenţa în cei 26 de ani la putere în fosta republică sovietică de aproximativ 9,5 milioane de locuitori din Europa de Est.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata