Lukașenko spune că va vorbi cu Tihanovskaia doar după ce Putin va discuta cu Navalnîi

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a spus clar că nu va negocia cu liderul opoziției, Svetlana Tikhanovskaya. Această concluzie poate fi trasă din cuvintele sale în timpul unui interviu acordat BBC.

„Pot face o paralelă. De îndată ce Putin și Navalnîi se vor așeza la masa negocierilor, voi începe instantaneu să negociez cu Svetlana”, a spus Lukașenko, adăugând că „Navalnîi este o persoană coruptă și Putin nu se va așeza niciodată cu el la masa de negocieri.”

El a mai declarat că nu intenționează să negocieze cu liderii opoziției din Belarus, numindu-i „trădători”.

„Sunt fugari, sunt trădători care sunt în Lituania, Polonia și în țara dumneavoastră (în Marea Britanie – n.red.). Recent, în Lituania s-au anunțat cifre: aproximativ 400 de mii de euro au costat întreținerea unuia dintre fugari care stă în Lituania. Aceasta nu este opoziţia, aceştia sunt trădători. Nu vom conduce niciun dialog cu ei şi nu vom duce nicio negociere”, a spus Lukaşenko.

Tikhanovskaya a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă la Viena, după o conferință internațională despre Belarus, că Occidentul ar trebui să conducă un dialog numai cu poporul belarus și să se abțină de la orice contact cu regimul Lukașenko, până când represiunile în țară vor înceta și toți prizonierii politici vor fi eliberați.

„Pur și simplu nu se poate avea încredere în el. Nu poate fi reeducat. Experiența arată că doar presiunea funcționează. Iar scopul unei astfel de presiuni ar trebui să fie un dialog între belaruși”, a spus Tikhanovskaya.

După cum știți, după alegerile din 2020, Tikhanovskaya a părăsit Belarus și a primit azil în Lituania.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata