Macron: „Aderarea Ucrainei la UE poate dura mulți ani sau chiar zeci de ani”

Aderarea Ucrainei la UE poate dura mulți ani sau chiar zeci de ani”, a spus președintele Franței, vorbind în Parlamentul European. Emmanuel Macron a propus crearea unei noi organizații politice pentru țările care împărtășesc valorile UE, dar care nu fac parte din ea.

El a subliniat, de asemenea, că soluționarea pașnică a conflictului din Ucraina nu ar trebui să fie însoțită de umilirea Rusiei.

(Emmanuel Macron, președintele Franței)

„Mâine va trebui să construim lumea. Este important să nu uităm acest lucru. Și acest lucru ar trebui să aibă loc la masa de negocieri cu participarea Ucrainei și Rusiei. Ei vor stabili termenii acestor discuții. Dar acest proces nu se va desfășura în negare, nici în excluderea reciprocă, cu atât mai puțin în umilire”.

Potrivit propunerii lui Macron, atât cei care pledează pentru aderarea la UE, cât și cei care au părăsit-o deja ar putea intra în așa-numita „comunitate politică europeană”.

Președintele francez a subliniat contrastul dintre celebrarea Zilei Europei în țările UE și Ziua Victoriei asupra Germaniei naziste în Rusia. Macron a remarcat „tonul militant” al discursului lui Putin și dorința de a „demonstra putere” cu o paradă militară la Moscova.

(Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene)

„Cred că evenimentele de astăzi vorbesc multe. Pe de o parte, îl vedeți pe autocratul Vladimir Putin și parada sa militară la Moscova – acesta este singurul lucru pe care îl poate oferi poporului său. Pe de altă parte, aici, în Parlamentul European, vezi triumful democrației”.

Liderul francez și șefa Comisiei Europene au convenit, de asemenea, că este necesară modificarea Tratatului privind Uniunea Europeană. Au fost auzite cereri de reformă și din partea cetățenilor obișnuiți care participă la Conferința privind viitorul Europei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata