Macron: „Prin invadarea Ucrainei, Putin a trezit NATO printr-un șoc electric”

Președintele francez Emmanuel Macron, vorbind la conferința internațională Globsec de la Bratislava, a declarat că Vladimir Putin a trezit NATO cu un șoc electric puternic, prin invadarea Ucrainei. Țările NATO trebuie să ofere garanții credibile pentru ca Ucraina să fie inclusă în noua arhitectură de securitate, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la conferința internațională de securitate Globsec de la Bratislava, Slovacia.

„În decembrie 2019, am vorbit ascuțit despre NATO. Apoi, permiteți-mi să vă reamintesc, a existat o scindare în cadrul blocului între Turcia și o serie de alte puteri. Am vorbit despre „moartea cerebrală”. Astăzi pot observa că Vladimir Putin s-a trezit. susține NATO cu un șoc electric puternic”, a spus președintele Franței.

Oslo, Norvegia, găzduiește o întâlnire informală de două zile a miniștrilor de externe ai NATO, prezidată de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, la care s-a convenit, în principiu, ca Ucraina să devină parte a alianței de îndată ce războiul cu Rusia se va termina.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că înțelege că, înainte de sfârșitul războiului, Ucraina nu va putea deveni membră a Organizației Tratatului Atlanticului de Nord. Liderul ucrainean și-a exprimat speranța că, la summitul NATO din iulie, țara sa va primi garanții de securitate de la parteneri pentru perioada înainte de aderarea țării la bloc.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata