Mai multe medicamente și dispozitive medicale compensate pentru persoanele asigurate

Persoanele asigurate care suferă de psoriazis și lupus eritematos sistemic, vor beneficia în premieră de medicamente compensate pentru tratament în condiţii de ambulatoriu. De asemenea, pentru pacienții cu diabet vor fi compensate ace și seringi pentru administrarea insulinei, transmite CNAM.

Decizia de extindere a listei de medicamente și celei a dispozitivelor medicale compensate din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală a fost luată de Consiliul pentru medicamente compensate și Consiliul pentru dispozitive medicale compensate, iar modificările vor intra în vigoare din data de 1 august 2023.

Pentru pacienții cu psoriazis vor fi compensate cinci denumiri comune internaționale de medicamente (DCI). În tratamentul de durată va fi prescris unguentul betamethasoni dipropionas + acidum salicylicum, ce va fi compensat în proporție de 80% din preț.
Pentru tratamentul episodic de ambulatoriu a psoriazului se vor extinde indicațiile la patru DCI existente în listă: natrii chloridum, pentoxifilinum, diclofenacum, nimesulidum. Acestea vor fi parțial compensate, iar pacienții vor beneficia de cel puţin un preparat gratuit ce revine denumirii comune internaţionale.

De asemenea, adulții care suferă de maladia reumatologică autoimună lupus eritimatos sistemic vor beneficia de tratamentul episodic de ambulatoriu, fiind extinse în acest scop indicațiile pentru trei DCI din grupa antiinflamatoarelor nesterioidene: meloxicamum, diclofenacum, nimesulidum. Acestea vor fi compensate parțial, iar o denumire comercială de preparat ce revine denumirii comune internaţionale va fi gratuită.

Lista medicamentelor compensate a mai fost completată cu noi preparate pentru tratamentul de durată a glaucomului. Astfel, pacienții cu glaucom vor beneficia de trei noi denumiri comune internaționale (DCI) de picături oftalmice integral compensate: dorzolamidum 20 mg/ml, pilocarpinum 10mg/ml, timololum+ latanoprostum 0,05 mg/5mg/ml.

La fel, din 1 august, adulții și copiii care primesc îngrijiri paliative în condiții de ambulatoriu vor putea beneficia gratuit de încă un medciament – ibuprofenum.

Consiliul pentru medicamente compensate a mai decis extinderea indicațiilor pentru medicamentele lercanidipinum, care va putea fi prescris pentru maladiile cardiovasculare și dapagliflozinum, ce va putea fi prescris tuturor pacienților cu diabet zaharat.

De asemenea, urmează a fi recalculate sumele fixe compensate pentru toate medicamentele parțial compensate din fondurile AOAM. Aceasta va contribui la majorarea sumei compensată de asigurarea medicală în cazul a 115 DCI și la micșorarea plății din partea pacienților.

O altă noutate constă în extinderea listei de dispozitive medicale compensate, care a fost completată cu seringi și ace pentru administrarea insulinei. Acestea vor fi parțial compensate, iar unul din modele va fi acoperit integral de asigurarea medicală. De asemenea, va fi compensat un model nou de teste pentru măsurarea glicemiei.

O noutate bună pentru beneficiari de dispozitive medicale este includerea în lista celor compensate a 11 modele noi de pungi și sisteme colostomice și cinci modele noi de sisteme urostomice. Aceste modele au diferite funcționalități, particularități de utilizare și vor asigura toate necesitățile pacienților. Pentru unele dispozitive de asemenea va fi majorată rata de compensare.

Cheltuielile anuale planificate pentru compensarea medicamentelor noi se estimează la circa 35 milioane, iar a dispozitivelor medicale noi incluse în listă – la peste 24, 3 milioane de lei. Banii respectivi au fost planificați în fondurile AOAM, în subprogramul „Servicii destinate compensării medicamentelor și dispozitivelor medicale”, al cărui buget total pentru anul 2023 este de peste 1 miliard 32 de milioane de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata