MAI spune că, datorită ministrului Ana Revenco, coada de tiruri de la Leușeni s-a redus la jumătate

MAI spune că, datorită ministrului Ana Revenco, coada de tiruri de la Leușeni s-a redus la jumătate.

La această oră, șirul de tiruri măsoară o lungime de 3 km, față de sâmbătă, când coada de așteptare pentru formalități era de peste 6 km lungime.

Acest lucru se datorează vizitei în teren a ministrului Ana Revenco la Leușeni și Albița, unde a reunit echipele tehnice din Moldova pentru a reuși operaționalizarea cât mai urgentă a proiectului pilot de control în echipele mixte la frontiera Leușeni-Albița.

Astfel, ministrul Revenco a evaluat situația în teren împreună cu reprezentanți ai poliției de frontieră, serviciului vamal, ANSA, Ministerul de Externe și ANTA. Echipa de specialiști a făcut un inventar al procedurilor și proceselor necesare pentru a operaționaliza punerea în practică a proiectului de control mixt la frontiera Leușeni-Albița și a fost stabilită logistica necesară pentru echipa Republicii Moldova, care va face controlul din teritoriul românesc, în cadrul proiectului pilot.

Totodată, MAI pregătește mai multe documente spre aprobare, pentru ședința de mâine a Comisiei Situații Excepționale, care vor permite funcționarilor din Republica Moldova să lucreze instituționalizat pe teritoriul României, precum și alte măsuri pentru a face posibilă acțiunea echipelor de control mixte la frontiera Leușeni-Albița.

În acest moment, la intrarea la punctul de frontieră Leuşeni sunt 151 camioane de mare tonaj, iar fluxul este în creștere, lungimea cozii de tiruri fiind de 3 km. Numărul polițiștilor de frontieră și al lucrătorilor vamali care lucrează în tură, în acest punct de frontieră, a fost suplimentat cu 20%.

În Leușeni controlul vamal se procesează cu un scaner și un cântar. De asemenea, Republica Moldova este pregătită cu relocarea unui scaner pentru punctul de frontieră Leușeni-Albița, pentru a fi montat în teritoriul României, în perimetrul în care se va desfășura controlul mixt la frontiera de stat. Pentru realizarea acestui lucru, este necesar ca partea română să ofere condiții tehnice și logistice pentru operarea scanerului în bune condiții.

Situația procesării controalelor vamale la frontiera Leușeni – Albița se prezintă astfel:

10 iunie 2022 – au fost procesate 152 tiruri cu marfa și alimente;

11 iunie 2022 – au fost procesate 268 tiruri cu marfa și alimente;

12 iunie 2022 – au fost procesate 320 tiruri cu marfa și alimente;

13 iunie 2022 – până la ora 13:00 – au fost procesate 218 tiruri cu marfă și alimente.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata