Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele BERD

Președintele Maia Sandu a discutat luni cu Odile Renaud-Basso, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Discuțiile au vizat programele finanțate de BERD, și prioritățile de dezvoltare socio-economică ale țării, transmite  Serviciul de presă al instituției prezidențiale.

BERD este cel mai mare investitor instituțional în Moldova, iar anul trecut a finanțat proiecte în valoare de 500 de milioane de euro. Banca investește în proiecte de infrastructură: drumuri, căi ferate, linii electrice, pentru a asigura o mai bună conectare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Președintele Maia Sandu a apreciat contribuția BERD la consolidarea securității și independenței energetice a Republicii Moldova. BERD oferă finanțare pentru achiziții de gaze din surse alternative, proiecte de eficiență energetică și sprijină eforturile țării în dezvoltarea cadrului legislativ pentru producerea energiei din surse regenerabile.

Discuțiile s-au axat și pe proiectele de modernizare a serviciilor publice cum ar fi sistemul centralizat de încălzire, gestionarea deșeurilor și distribuția energiei electrice, având un impact direct asupra calității vieții cetățenilor. A fost abordată și importanța finanțării întreprinderilor mici și mijlocii, acestea reprezentând 98% din totalul companiilor din țară. În context, șefa statului a mulțumit conducerii Băncii pentru contribuția adusă la modernizarea Republicii Moldova și stimularea economiei acesteia.

Astăzi, președintele Maia Sandu și președintele BERD, Odile Renaud-Basso, vor participa împreună la inaugurarea tronsonului de drum Chișinău – Giurgiulești al drumului național M3, construit cu sprijinul Băncii.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata