Maia Sandu, despre riscul unui război în Moldova: „Nu există nicio premisă”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, afirmă că, actualmente, nu există premise pentru ca Moldova să se confrunte cu un atac militar din partea Federației Ruse. Șefa statului spune că în regiunea transnistreană nu au fost sesizate mișcări care induc pregătirea unor acțiuni militare.

Declarațiile au fost făcute aseară, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Pro TV Chișinău.

 (Maia Sandu, președintele Republicii Moldova)

„Nu există premise să credem că ne vom confrunta cu un asemenea atac. Am spus asta de mai multe ori și vreau să repet și aici. Nu vedem acest pericol. Discutăm și cu partenerii noștri din Vest, inclusiv ieri am avut vizita secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Dacă vă amintiți, SUA au fost cele care au vorbit despre pericolul războiului din Ucraina. Respectiv, au informații credibile. Am discutat cu ei, am discutat cu altă lume și nu există un asemenea pericol pentru moment și aș vrea, chiar dacă este foarte complicat pentru toți, este foarte stresant să vedem tragedia care se întâmplă în Ucraina, aș vrea totuși să nu exagerăm acest pericol, pentru că nu există la moment. Toate deciziile noastre pornesc de la necesitatea asigurării securității și siguranței cetățenilor Republicii Moldova”.

Întrebată dacă autoritățile nu iau în general în calcul scenariul unui atac militar asupra țării noastre, Maia Sandu a declarat că „nu se poate spune că există certitudine 100% că nu se va întâmpla ceva”.

Anterior, Ministerul Apărării a emis o declarație în urma unor informații apărute pe anumite canale de Telegram și a reiterat faptul că „nu există nicio premisă pentru ca Moldova să fie implicată militar sau să fie supusă unui risc. În Moldova nu este stare de asediu și nu s-a dat ordin de mobilizare. Conform Constituției, țara noastră este o țară neutră din punct de vedere militar”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata