Maia Sandu, despre scandalul de la PA: „E prima dată când se spune răspicat că cea mai mare problemă e corupția în sistem”

Este prima dată când șeful unei instituții anticorupție afirmă deschis că corupția, în rândul celor care trebuie s-o combată, reprezintă cea mai mare problemă. O spune președinta Maia Sandu, după ce, în spațiul public, au apărut înregistrări cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, din care se înțelege clar că vrea să bage la pușcărie procurorii corupți, dar, în același timp, este decisă să-i protejeze pe cei care își fac treaba onest.

Cât despre pretinsul conflict dintre șefii CNA și PA, șefa statului a subliniat că situația este regretabilă și că dezbaterea publică între șefii celor două instituții nu este benefică nici pentru reforma justiției, nici pentru lupta împotriva corupției. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 15 iunie a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

„Nu am ascultat înregistrările, dar sunt la curent cu situația și este regretabil că avem această dispută între două instituții importante, PA și CNA. Nu trebuia să ajungem aici, o să venim cu soluții așa încât să punem punct acestei dispute și să putem să ne mișcăm înainte. Această dispută nu face bine nici luptei împotriva corupției și nici reformei justiției”, a spus Maia Sandu.

În ceea ce privește acuzațiile aduse de angajații celor două instituții, președinta a sugerat că mulți dintre aceștia  au activat în timpul regimului Plahotniuc, fără a se plânge de intimidări în acea perioadă.

„Dacă mă întrebați de acuzațiile apărute în spațiul public, venite din partea unor angajați, nu sunt impresionată, pentru că, în mare parte, sunt oameni care au lucrat pe timpul regimului Plahotniuc. Atunci nu i-am văzut să se plângă de intimidare. Asta mie îmi creează niște semne de întrebare, mai ales că și în raport cu mine au fost, de-a lungul timpului, acuzații, scrisori semnate despre intimare de către oameni care pe timpul lui Plahotniuc nu au ieșit să se plângă că sunt forțați să facă lucruri ilegale”, a menționat Sandu.

Șefa statului a evidențiat necesitatea unei evaluări externe și extraordinare atât la Procuratura Anticorupție, cât și la Centrul Național Anticorupție, cu scopul de a se asigura că, în aceste instituții, activează doar persoane cu integritate.

„Acum este pentru prima dată când vedem ca șeful unei instituții anticorupție să spună răspicat că cea mai mare problemă este corupția în sistem, corupția în rândul celor care trebuie să combată corupția și asta se pare că supără niște oameni. Oamenilor onești nu trebuie să le fie frică. Cei care au probleme de integritate – au motive să se deranjeze. Cred că trebuie să facem această evaluare externă, extraordinară și la PA, la CNA, trebuie să ne asigurăm că în aceste instituții lucrează doar oameni onești și, respectiv, nu se creează probleme de tipul celor pe care le vedem astăzi”, a punctat Maia Sandu.

Maia multe canale de Telegram au scris că șefa PA, Veronica Dragalin, a organizat o ședință cu ofițerii CNA la care nu l-ar fi invitat și pe șeful CNA, Iulian Rusu, și la care s-ar fi discutat despre dosare exacte de corupție.

Rusu nu a fost invitat, pentru că codul de procedură penală nu prevede un rol în astfel de cazuri și pentru directorul CNA. Situația nu ar fi fost pe placul șefului CNA, care ar fi intrat totuși la acea ședință și le-ar fi cerut ofițerilor să părăsească sala.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata