Maia Sandu: „Din păcate, criza prețurilor, care este și ea o consecință a crizei pandemice, afectează multe țări, dar mai ales țările unde populația are venituri reduse, așa cum este Republica Moldova”

Criza economică cu care se confruntă Moldova, în special creșterea continuă a prețurilor, este provocată de mai mulți factori, principalul fiind pandemia de COVID-19, și nicidecum de Guvernul de la Chișinău. Declarația a fost făcută de șeful statului Maia Sandu, în cadrul unei ieșiri la presă, organizată în contextul primului său an în calitate de președinte al țării și în care a abordat mai multe subiecte de actualitate internă, dar și externă.

Maia Sandu, președintele Moldovei

„Ne confruntăm și cu criza prețurilor, pe lângă cea pandemică, și în acest context autoritățile au venit cu niște măsuri pentru a ușura situația cetățenilor. Din păcate, criza prețurilor, care este și ea o consecință a crizei pandemice, afectează multe țări, dar mai ales țările unde populația are venituri reduse, așa cum este Republica Moldova.”

În context, președintele a reiterat în discursul său că autoritățile centrale au făcut câțiva pași pentru a ajuta oamenii să treacă cu bine peste acestă criză sanitară.

Maia Sandu, președintele Moldovei

„În acest context, am făcut și eu eforturi și Guvernul ca să putem să mobilizăm mai repede fonduri externe așa încât această povară fiscală să nu vină doar pe agenții noștri economici, care și eu se confruntă cu probleme din cauza pandemiei. Și am încercat, așa cum spuneam, să mobilizăm resurse externe ca să putem, parțial, să compensăm pentru aceste cheltuieli noi.”

Amintim că, potrivit unui proiect de lege, Guvernul s-a angajat să compenseze diferența de tarif pentru consumul de gaze, în perioada noiembrie 2021 – martie 2022, după cum urmează: pentru primii 50 de metri cubi consumați, vor fi compensate 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021, iar pentru următorii 100 de metri cubi consumați  – 50% din diferența respectivă. De aceste compensații vor beneficia circa 746 de mii de consumatori casnici. În ceea ce privește compensațiile la energia termică, pentru prima gigacalorie consumată, Guvernul va compensa 67% din diferența dintre prețul din luna de facturare și cel din luna octombrie 2021.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata