Maia Sandu: În această iarnă, moldovenii vor cheltui circa 65% din venituri doar pentru facturile la energie

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a scris un editorial pentru publicația europeană Politico, cu câteva ore înainte de cea de-a treia reuniune a Platformei de Sprijin pentru R. Moldova, care este organizată la Paris. Aceasta a meționat că, atât Europa, cât și Ucraina, au nevoie ca Moldova să fie puternică. Iar acest lucru nu poate fi realizat fără sprijin, informează NewsMaker.

Potrivit sursei, șefa statului ar fi menționat că războiul a dat peste cap situația din Republica Moldova, afectată după criza pandemică. Deși economia începuse să își revină, iar lupta cu corupția să dea primele roade, războiul declanșat de Rusia a provocat o criză și mai acută. Șefa statului a remarcat că inflația din Moldova se apropie de 35%, prețurile au explodat, traseele logistice sunt întrerupte, iar volumul investițiilor a scăzut.

De asemenea, președinta țării a menționat că evenimentul de la Paris este foarte important pentru ca țara noastră să treacă peste o iarnă grea.

„În ultimele 12 luni, prețul gazului în țara noastră a crescut de peste 7 ori, în timp ce prețul energiei electrice – de 4 ori. În această iarnă, moldovenii vor cheltui circa 65% din venituri pentru facturile la energie. Dacă ne putem lumina și încălzi locuințele și ne putem asigura că școlile și spitalele pot funcționa, iar roțile economiei se învârt, asta va înseamna că, atât moldovenii, cât și ucrainenii, nu vor fi nevoiți să își caute refugiu în altă parte în Europa pe perioada rece a anului”, a menționat Maia Sandu.

Maia Sandu a mai menționat că vulnerabilitatea Moldovei slăbește și rezistența Ucrainei, dar și stabilitatea pe întregul continent european.

„Suntem cel mai vulnerabil vecin al Ucrainei și asigurăm securitatea celei de-a doua ca lungime frontiere, după ce pe care o împarte cu Rusia. De-a lungul acestor 1 222 km, Moldova este în prima linie în lupta cu traficul de arme, droguri și oameni. (…) Europa și Ucraina au nevoie de o Moldovă puternică. Suficient de puternică ca să susțină Ucraina pe durata războiului. Să mențină pace și stabilitatea în regiune, să găzduiască refugiați și să devină un hub natural pentru reconstrucția sudului Ucrainei după război”, a mai scris președinta Moldovei.

Precizăm că luni, la Paris, are loc o conferinţă a donatorilor internaţionali pentru Republica Moldova, care vor încerca să ofere sprijin financiar în contextul crizelor provocate de războiul din Ucraina.
Prima conferinţă a donatorilor respectivi a avut loc la Berlin în aprilie, iar a doua la Bucureşti în iulie; s-au adunat în total 600 de milioane de euro pentru asistenţă, reaminteşte dpa. Următoarea reuniune similară va avea loc anul viitor, la Chişinău.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata