Maia Sandu, la Kiev: „Vrem un an nivel al relațiilor bilaterale”

Trecerea frontierei doar cu buletinul, construcția unui pod peste Nistru, dar și a unei magistrale care să lege Chișinăul de Kiev au fost printre subiectele discutate de către președintele Maia Sandu, aflată într-o vizită oficială în țara vecină, cu omologul său ucrainean, Vladimir Zelenski.

Cei doi oficiali au semnat o declarație comună și un Memorandum de dezvoltare a potențialului de transport și tranzit între Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit Maiei Sandu, va fi instituit un Consiliu la nivel de Președinți, adică bilateral, care să contribuie la identificarea soluțiilor fezabile și rapide în beneficiul cetățenilor.

„Astăzi facem un pas important spre stabilirea acestei relații strategice. Am decis să instituim Consiliul Președinților ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt”.

Oficialul nostru a discutat mai multe subiecte cu omologul său, inclusiv cel legat de Transnistria, dar și cel al integrării europene.

„Am reafirmat voința noastră comună de a intensifica implementarea de către țările noastre a agendelor de integrare europeană. Această cale este o opțiune strategică pentru Republica Moldova și Ucraina și o modalitate sigură de a construi un stat funcțional, cu o economie de piață modernă, în interesul cetățenilor”.

Ca și omologul său, Vladimir Zelenski a declarat că relațiilor moldo-ucrainene vor intra într-o nouă etapă. Pentru început, spune oficialul Zelenski, un proiect de infrastructură care să lege cele două capitale ale țărilor vecine.

„Vom forma strategia și vom coordona acțiunile pentru a soluționa subiectele relațiilor bilaterale. Am ajuns de acord cu privire la impulsionarea economiei, impulsionarea cooperării în domeniul energetic, infrastructură și transport și tranzit. Avem o idee ambițioasă – cu privire la construirea unei magistrale moderne, care va conecta Kievul și Chișinăul”.

La final, Maia Sandu a subliniat că cele două state au probleme comune de soluționat și este sigură că întâlnirea de astăzi pune bazele unei cooperări strategice, pe termen lung, între statele noastre, adresându-i, cu această ocazie, o invitație la Chișinău președintelui ucrainean.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata