Maia Sandu, la Strasbourg: „Țara mea are nevoie de ajutor”

Președintele țării noastre, Maia Sandu, a ținut un discurs în fața plenului Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de la Strasbourg, unde are loc sesiunea de primăvară a APCE.

„Stimate domnule Președinte,

 

Stimată doamnă Secretar General al Consiliului Europei,

 

Stimate domnule Secretar General adjunct,

 

Stimată doamnă Secretar General al APCE,

 

Stimați membri ai Adunării Parlamentare,

 

Excelențele voastre,

 

Vă mulțumesc pentru invitația de a mă adresa astăzi aici, la Palatul Europei. Mă bucur că vă pot întâlni în persoană și îi salut călduros pe participanții și delegații Adunării Parlamentare care s-au alăturat online.

 

Mă aflu astăzi aici în semn de recunoștință pentru rolul Consiliului Europei în stabilirea și susținerea valorilor și standardelor care definesc în prezent națiunile europene, în promovarea stabilității și democrației, precum și în crearea unui spațiu de dialog pe continent.

 

Moldova este o țară europeană mică, cu oameni buni și muncitori, care își vor sărbători 30 de ani de independență în luna august a acestui an.

 

O țară care are toate ingredientele necesare pentru a reuși. Sunt onorată că am fost aleasă Președinte al acestei țări.

 

Într-adevăr, alegerile prezidențiale recente au unit toți moldovenii, de toate etniile, în jurul unui demers major pentru un guvern responsabil, receptiv, care urmează interesul național, nu interesele personale.

 

Acest obiectiv comun a creat un val fără precedent de unitate și hotărâre și anume acesta este mesajul meu astăzi – voința de a reforma țara vine de la cetățenii moldoveni.

 

Moldoveni de diferite vârste, cu diferite preferințe politice s-au solidarizat ca o națiune unită pentru a cere transformări interne cuprinzătoare, și anume o luptă serioasă împotriva corupției, reforma justiției și un guvern curat care lucrează pentru oameni.

 

Vin cu acest mesaj către toți moldovenii – voi face ce mi-ați solicitat să fac. Voi ați generat impulsul pentru reforme și acest impuls trebuie susținut de acțiuni reale.

 

Cuvintele și promisiunile, documentele frumoase de care au avut parte deseori moldovenii nu sunt suficiente.

 

Cu 30 de ani în urmă, Moldova a ales să-și construiască propria democrație. Am adoptat o Constituție, am votat legi și am creat instituții inspirate din cele mai bune practici europene și internaționale.

 

Am făcut multe lucruri corect, însă prea multe dintre ele au rămas doar pe hârtie. În pofida reformelor prelungite, în pofida adoptării unei legislații tot mai sofisticate, multe dintre instituțiile noastre rămân vulnerabile în fața unor influențe nefaste și susceptibile la abuz.

 

Instituțiile statului sunt, de prea multe ori, incapabile să ofere servicii publice esențiale. Economia suferă din cauza de monopolurilor.

 

Unii cetățeni pierd încrederea în ziua de mâine și aleg să plece din țară în căutarea unui viitor mai bun.

 

Oamenii au votat pentru o schimbare serioasă. Dar ce anume înseamnă schimbarea pentru moldoveni? Înseamnă că moldovenii vor justiție. Vrem standarde de viață mai bune, acces la servicii de sănătate și educație de calitate, infrastructură mai bună.

 

Vrem o țară cu o economie reală, unde investițiile străine și cele interne sunt în siguranță, unde există locuri de muncă pentru toți.

 

Vrem ca cetățenii noștri să aleagă să se întoarcă și să trăiască în Moldova – nu pentru că trebuie, ci pentru că vor.

 

Schimbarea înseamnă ca moldovenii să aibă încredere în țara lor.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata