Maia Sandu: „Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării, ani în care putem pune bazele unui stat înnoit”

„Cetățenii Republicii Moldova au ales modelul european de dezvoltare, care înseamnă standarde înalte de viață, instituții puternice, justiție funcțională și respectarea legii. Țara noastră vrea să fie un partener credibil și previzibil pentru Uniunea Europeană, care ne sprijină pe această cale. Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării, ani în care putem pune bazele unui stat înnoit – mai rezistent, mai transparent, mai prosper, mai prietenos cu cetățenii săi”.
Acesta a mesajul cu care a venit astăzi Președinta Maia Sandu, în discursul său la Forumul pentru integrare europeană, ediția 2021.

 

Avem în față o sarcină grea, cu multe provocări. Ceea ce ne propunem să facem nu este ușor de realizat, mai ales în condițiile unui stat ale cărui instituții sunt încă slabe și vulnerabile. Acest efort de transformare internă profundă a Republicii Moldova, având la bază Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, trebuie să devină un proiect național cu implicarea tuturor – a instituțiilor publice, a societății civile, a sectorului privat, a mediului academic, dar și a cetățenilor. Dacă fiecare va pune umărul la transformarea țării, putem fi siguri că schimbările se vor produce mai repede și vor fi de durată.

Totodată, trebuie să consolidăm capacitățile instituțiilor statului. Ele trebuie să revină în slujba oamenilor, să presteze servicii de calitate și să ofere soluții pentru problemele cu care se confruntă cetățenii. Avem nevoie de un sistem educațional care poate pregăti o generație nouă de funcționari publici pentru instituții și care poate educa specialiști conectați la necesitățile pieței.

Ne așteaptă câțiva ani de reforme și de reconstrucție a țării. Vor fi ani cu provocări majore, dar și ani în care putem pune bazele unui stat înnoit – mai rezistent, mai transparent, mai prosper, mai prietenos cu cetățenii săi. Și dacă vom acționa împreună și vom pune umărul cu toții, cu sprijinul prietenesc al Uniunii Europene și al altor parteneri, putem reuși. Republica Moldova poate reuși. Pentru că noi suntem mai puternici împreună, a transmis Maia Sandu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata