Maia Sandu speră să unească cele două maluri ale Nistrului până când Moldova a adera la UE

Maia Sandu speră să unească cele două maluri ale Nistrului până când Moldova a adera la UE. Referitor la Găgăuzia, șefa statului afirmă că se lucrează cu populația de acolo, inclusiv cu tinerii, pentru a-i informa despre beneficiile integrării. Declarațiile au fost făcute președintă în cadrul unui interviu publicat pe geopolitique.eu.

Sandu a vorbit despre exporturile din Transnistria în UE, localnicii care lucrează pe teritoriul comunității și schimbarea atitudinii localnicilor față de Rusia, transmite realitatea.md.

„Astăzi, jumătate dintre persoanele care din Transnistria care se află în străinătate lucrează într-o țară UE. Aceasta este o schimbare dramatică față de acum zece ani, când toate exporturile din regiune au mers spre Rusia și când oamenii care își căutau serviciu au plecat în Rusia. Cu cât situația de pe malul drept al Nistrului este mai bună, cu atât mai repede reușim să ridicăm nivelul de trai.

Cu atât devenim mai în siguranță, cu atât interesul de pe malul stâng în reunificarea țării este mai mare. Și lucrăm la acest lucru. Ne angajăm să rezolvăm pașnic conflictul și cred în funcție de cât de mult ne apropiem de UE, cu atât vom vedea mai mult interes pentru reunificare din partea cetățenilor Republicii Moldova de pe malul stâng”, consideră Sandu.

Referindu-se la Găgăuzia, președinta a vorbit despre programul gratuit de studiere a limbii române dar autoritățile întreprind măsuri pentru ca localnicii să cunoască găgăuza. Lidera de la Chișinău a mai menționat că se intervine pentru a contracara propaganda rusă și urmează să fie creată o unitate specială pe lângă Consiliul Suprem de securitate.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata