Majorarea tarifului la gaz distruge mediul de afaceri. Declarație: Ai noștri nu fac față concurenței cu cei din Transnistria

Mediul de afaceri din Republica Moldova are două probleme în prezent, pe de o parte prețurile și tarifele la resursele energetice, lucru care se întâmplă și în alte țări și ei ar putea să concureze pe alte piețe terțe dacă nu ar exista livrările în interiorul țării din regiunea transnistreană.

„Agenții economici din stânga Nistrului au tarife preferențiale la resursele energetice sau chiar nu plătesc deloc pentru gaz. Și aici ne referim la materialele de construcție, aici vorbim despre ciment, cărămidă, sticlă și multe alte produse unde componenta de resursă energetică este foarte mare.” , a declarat Calmîc în cadrul emisiunii Morari.live.

Fostul ministru a mai adăugat că nici nu e necesară în acest sens contrabanda, deoarece mediul de afaceri din stânga Nistrului are costuri de producție de câteva ori mai mici decât cei de pe malul drept al Nistrului, care în actualele condiții, sunt practic terminați.

„Ai noștri nu pot să reziste concurenței pe piața internă. Pentru că așa avem un cadru fiscal, un cadru vamal și multe alte elemente care n-au fost create acuma, fiind așa de ani de zile. Acum doar circumstanțele și prețul resurselor energetice, sunt în așa mare decalaj încât nu există nicio performanță tehnologică ca să poți recupera această diferență de costuri care există în Transnistria și restul Republicii Moldova.”, a punctat acesta.

Octavian Calmîc a mai declarat că în această situație excepțională statul ar trebui să aplice alte măsuri, dar care ar fi mai puțin „ortodoxe”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata