Mascații CNA au descins la sediul Comisiei Electorale din Găgăuzia, după anunțarea rezultatelor finale

Mascații CNA au descins cu percheziții la sediul Comisiei Electorale Centrale, imediat ce membrii acesteia au confirmat rezultatul final al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit purtătorului de cuvânt al CNA, Angela Cibotaru-Starinschi, care a confirmat informația pentru N4, au loc acțiuni de urmărire penală în dosarul coruperii alegatorilor.

Astăzi, Comisia Electorală Centrală a anunțat că a inițiat opt procese contravenționale pe faptele de finanțare ilegală a concurenților electorali care au primit donații de la persoane fizice cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege pentru donațiile în numerar, în cadrul alegerilor desfășurate în Unitatea Administrativ Teritorială Găgăuzia.

Astăzi, Comisia Electorală Centrală a constatat mai multe donații din partea persoanelor fizice, cu depășirea plafonului maxim stabilit de lege, în mărime de 11 700 lei. Cele mai multe donații ilegale, în sumă totală de 458.800 de lei, au ajuns la Evghenia Guțul, candidata Partidului „Șor”, urmată de Grigorii Uzun, candidatul susținut de PSRM, cu peste 184.000 de lei și Victor Petrov, cu peste 436.000 lei.

CEC anunță că a sesizat la 5 mai Consiliul electoral central al Găgăuziei pentru a examina faptele descrise, care însă nu întreprins nici o acțiune în acest sens. Conform Codului contravențional, odată ce CEC a Găgăuziei nu a întreprins nici o acțiune, agenții constatatori din cadrul Comisiei Electorale Centrale, au intervenit prin constatarea și înregistrarea celor 8 contravenții pe faptele prevăzute.

Pasibili de răspundere pentru încălcările admise sunt fiecare din cei 106 donatori, care sunt bănuiți de finanțarea ilegală prin depășirea plafonului donațiilor în numerar.

Potrivit legislației, se interzice finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum de către persoane fizice, manifestată prin depășirea plafoanelor stabilite de lege sau în numele unor persoane terțe ori prin încălcarea regulilor stabilite de cadrul normativ existent. Încălcarea normei respective se sancționează cu amendă de la 30 la 90 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu amendă de la 180 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei cu funcție de răspundere.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata