Mașinile poliției cu camere la 360 de grade vor circula pe traseele din R. Moldova

La începutul anului 2023, oamenii legii au anunțat că testează pentru implementare un sistem cu camere la 360 grade, instalate pe automobile camuflate, nemarcate, care poate fixa o mulțime de tipuri de încălcări pe care le surprinde în jurul său – de la depășirea vitezei până la neacordarea priorității pietonilor, condusul fără centura de siguranță sau folosirea telefonului mobil în timpul conducerii.

Ulterior, au fost anunțate cifre uimitoare despre numărul enorm de încălcări pe care acest sistem le fixa prin traficul din Capitală și din întreaga țară, circa 110 încălcări pe oră și mai mult, transmite Știri.md, cu referire la piataauto.md. 

Într-o altă ieșire a automobilului cu acest sistem, au fost înregistrate 1,884 de încălcări, aproape cât înregistrează în mod normal toţi poliţiştii din ţară într-un week-end. După o perioadă, mașina cu acest dispozitiv a dispărut din atenția publică. Însă, oamenii legii au menționat că automobilul și întregul sistem au trecut perioada de testare cu bine, având loc mici corecții în felul în care sunt surprinse unele tipuri de încălcări sau altele.

În prezent, derulează etapa de achiziție a întregii flote de mașini dotate cu acest sistem, achiziţia având loc cu suportul partenerilor europeni. Respectiv, maşina demonstrativă iniţială nu mai circulă deocamdată pe străzi, întrucât testarea s-a încheiat.

Însă poliţia din Moldova estimează că flota de maşini achiziţionată pentru acest scop va fi deja operaţională în toamna acestui an. Anterior se anunţa că va exista o flotă de minim 10 asemenea automobile, care vor circula atât prin capitală, cât şi prin alte localităţi şi trasee din ţară. Încălcările surprinse de aceste sisteme sunt fixate automatizat, iar ulterior proprietarii primesc scrisori prin poştă, la fel ca şi în cazul camerelor fixe din trafic.

Iar asta înseamnă că din toamnă, şoferii vor avea şansa de a fi surprins de un radar sau o cameră de trafic, fixă sau mobilă, practic oriunde în Moldova. Şi întrucât noile amenzi majorate şi pedepse mai dure pentru viteză şi neacordarea trecerii pietonilor sunt deja în vigoare, iar aceste maşini cu sistem la 360 grade fixează cel mai bine anume aceste încălcări, singura soluţie de a evita amenzile şi suspendarea permisului de conducere va respectarea continuă, peste tot, a vitezei legale şi a celorlalte reglementări.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata