Mihail Hodorkovski: „Putin nu este un om de stat, ci un bandit”

A construit un imperiu sub Boris Elțin și a căzut în disgrație sub Vladimir Putin. Exilat la Londra după ce a petrecut un deceniu în închisoare, fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, a declarat, într-un interviu pentru Euronews, că liderii europeni trebuie să dea dovadă de mai multă fermitate față de liderul de la  Kremlin.

(Mihail Hodorkovski, opozant rus)

„Liderii marilor țări europene mai cred că pot negocia ceva cu Putin fără să dea dovadă de forță, că pot vorbi cu el, ceea ce Putin o  percepe ca pe o poziție de slăbiciune. Este o greșeală tragică, pentru că nu este un om de stat, este un bandit. Și ce face un bandit în astfel de situații, când se crede puternic și este îndemnat să facă un pas spre ei? Încearcă să-și termine victima”.

De la începutul războiului, mai mulți lideri europeni s-au deplasat la Kiev pentru a-și arăta sprijinul pentru Ucraina și pentru a denunța crimele trupelor ruse împotriva populației civile. Mihail Hodorkovski salută în mod deosebit calea parcursă de șeful diplomației europene Josep Borrell.

(Mihail Hodorkovski, opozant rus)

„Am fost surprins de domnul Borrell, este un birocrat european și nu mă așteptam la cuvinte dure de la el. A spus cuvintele potrivite când a spus că această problemă nu va fi rezolvată în jurul unei mese de negocieri, ci pe câmpul de luptă. Desigur, vom avea negocieri la finalul acestui război, dar mai presus de toate, acest conflict se va rezolva pe câmpul de luptă, nu există alternativă”.

Mihail Hodorkovski este încrezător că NATO poate ajuta Ucraina să câștige războiul, dacă îi furnizează toate armele de care are nevoie. În caz contrar, conflictul se poate „răspândi pe teritoriul alianței”.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata