Mii de manifestanți anti-război au fost reținuți în Rusia

Aproximativ 3500 de persoane au fost reținute în Rusia la proteste împotriva războiului, relatează Ministerul de Interne. Potrivit proiectului pentru drepturile omului, recunoscut ca agent străin, mai sunt aproape o mie de deținuți. Poliția a blocat piețele centrale ale orașelor în care se îndreptau demonstranții și, folosindu-se de forță, i-a dus pe protestatari în vagoane.

Potrivit unui nou articol despre „discreditarea utilizării forțelor armate ruse”, aceștia riscă o amendă administrativă de până la 50.000 de ruble. În cazul încălcării repetate a legii, valoarea amenzii crește la 300 de mii de ruble. Există și riscul de pedeapsă cu închisoarea pentru trei ani.

Dar, în ciuda unor astfel de perspective, mii de oameni din peste cincizeci de orașe rusești încă au ieșit în stradă cu lozinci și afișe „Nu războiului”.

Concomitent cu protestele anti-război din Rusia, a avut loc și un miting auto în sprijinul „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Coloane de mașini cu steaguri rusești și litera Z și sloganul „Nu ne abandonăm pe ai noștri” pe geamuri au străbătut străzile orașelor rusești în sunetul imnului național. De asemenea, activiștii au depus flori la flacăra veșnică și au cântat cântece militare. În unele orașe, mașinile au fost aliniate sub forma literei Z – semnul campaniei militare din Ucraina – și a fost filmat un flash mob cu ajutorul unei drone.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata