Miniștrii europeni de interne discută despre rolul R. Moldova în centura de securitate estică a UE

Directoratul General pentru afaceri interne al UE evaluează astăzi, la Bruxelles, un mecanism de ripostă în timp real, pentru a proteja țările din Europa de amenințările hibride generate de Federația Rusă. Republica Moldova este evaluată în acest context ca un element-cheie în noua arhitectură de securitate europeană, precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Conform notei de informare prezentate ieri de Comisarul Ylva Johansson membrilor Consiliului Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI), Hub-ul de Securitate al Uniunii Europene pentru securitatea internă și managementul frontierelor Republicii Moldova (Hub-ul de Securitate), creat anul trecut, a înregistrat rezultate care vorbesc în favoarea consolidării acestui mecanism.

După analiza raportului de activitate pentru primele șase luni, oficialii europeni vor discuta propunerile de dezvoltare ale Hub-lui de Securitate în perioada imediat următoare. La fel, va avea loc și o sesiune tehnică pe subiectul implicării mai strânse a Republicii Moldova în mecanismele UE de contracarare a terorismului.

„Astăzi abordăm soluții de creștere a eficienței în lupta cu criminalitatea și războiul hibrid, împreună cu mai mulți miniștri de interne ai statelor din Uniunea Europeană și specialiști ai sistemelor de aplicarea a legii din UE și Moldova. Identificăm formate pentru construcția strategică pe termen scurt și mediu a Hub-ului de securitate, care să devină un mecanism de ripostă în timp real pentru protecția Europei.

Moldova este deja producător de securitate și îi suntem recunoscători Comisarului Ylva Johansson care a avut încredere în noi și a mizat pe puterea de rezistență și reacție a Republicii Moldova”, a spus Ana Revenco.

De menționat că, agenda Hub-ului de Securitate pentru 2023 include îmbunătățirea capacităților de analiză și previziune strategică în domeniul securității, prin valorificarea IT și schimbului de informații între experții RM și UE. De asemenea, Hub-ul își propune să creeze sinergii și să evite dublarea cheltuielilor în domeniul afacerilor interne în RM și UE.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata