Moldova ar urma să inițieze negocierile privind semnarea Acordului de Repunere în vigoare a asistenței SUA în valoare totală de 167 milioane de dolari

Membrii Comisiei politică externă și integrare europeană s-au expus pozitiv pe marginea inițierii negocierilor și aprobării semnării Acordului de Repunere în vigoare a Acordurilor de asistență privind obiectivele de dezvoltare din 2016 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Statelor Unite ale Americii.

Scopul acestui Acord este de a stabili o înțelegere dintre Guvernul SUA și Guvernul Republicii Moldova cu privire la Acordul de Asistență oferit țării noastre și extinderea termenului de valorificare a resurselor financiare, expirat în mai-iunie 2021.

Mai exact, se propune inițierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al unsprezecelea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii pentru o guvernare democratică mai eficientă şi mai responsabilă, semnat la Chişinău la 28 septembrie 2016, a cărui termen de realizare a expirat la data de 31 mai 2021. La fel, iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării celui de-al unsprezecelea Amendament la Acordul de asistenţă privind obiectivul de dezvoltare între guvernele celor două țări pentru creşterea comerţului şi investiţiilor în sectoarele cheie, semnat la Chișinău la 28 septembrie 2016,  a cărui termen de realizare a expirat la 30 iunie 2021.

În context, urmează restabilirea efectelor juridice ale Acordurilor sus-menționate, precum și extinderea termenului de realizare ale Acordurilor până la data de 31 decembrie 2025. Perioada a fost stabilită conform Strategiei de cooperare pentru dezvoltare cu Republica Moldova 2020-2025.

Semnarea Acordului de Repunere în vigoare va contribui la utilizarea resurselor nevalorificate din cadrul Acordurilor de asistență din 2016.  Suma totală a resurselor financiare nerambursabile în cadrul celor 10 Amendamente la Acordurile încheiate cu Guvernul SUA reprezintă 167,53 mil. dolari, dintre care au fost valorificate 75,75 mil.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata