Moldoveni, despre un eventual război: „Trebuie să fii bolnav la cap ca să faci să moară oameni nevinovați”

Pe 24 februarie 2014, ca urmare a revoluției ucrainene pro-europene, soldată cu o lovitură de stat, a început războiul din Crimeea. Peste cinci ani, la 1 octombrie 2019, s-a convenit asupra unei foi de parcurs pentru încetarea focului, dar conflictul nu a fost dezamorsat nici până astăzi. Mai mult, Rusia continuă să mobilizeze sute de mii de soldați și tehnică militară la hotarul cu țara vecină.

„Trebuie totuși să ajungă la un consens, să se împace și să trăiască mai departe, fiindcă suferă populația. Acolo sus se bat cap în cap, populația suferă mult, în Rusia mai puțin, dar în Ucraina e foarte greu.”

 „Până la urmă, or să se liniștească, trebuie să fii bolnav la cap ca să faci să moară oameni nevinovați. Sunt soldați tineri, au părinți, copii, vor deceda mulți și din Rusia, și din alte țări.”

 Analistul politic Nicolae Negru e de părerea că Rusia are interese ascunse.

„Din punctul meu de vedere, nu cred că Rusia urmărește neapărat să atace Ucraina, dar să o forțeze la anumite concesii în Donbas. Rusia forțează opinia publică sau statele occidentale să recunoască ocupația Crimeii și probabil mai are alte scopuri pe care noi nu le putem descifra.” Nicolae Negru, analist politic

 Un eventual război în Ucraina ar afecta întreaga regiune, inclusiv, Republica Moldova.

„Războiul tot timpul afectează. Mai ales pentru noi, suntem în zona de risc. Noi și așa suntem într-o situație economică deloc ușoară, prețurile s-au ridicat, pandemia, pentru oamenii simpli e foarte greu.”

 „Orice conflict afectează în primul rând țara unde izbucnește, și desigur țările vecine. Pentru că se blochează transportul de mărfuri, hotarele, sunt probleme logistice, afectează economia, finanțele ș.a.m.d.”

 Dar, în primul rând…

„S-ar putea întrerupe curentul electric, gazele nu ar mai curge spre noi. Evident s-ar putea ca gazoductul care trece prin Ucraina să fie distrus sau închis de către autoritățile ucrainene. Clar că mulți oamenii vor părăsi casele acolo unde se vor da lupte, unde se vor duce acești oameni? Evident că nu spre Rusia, majoritatea vor veni spre direcția noastră, unii au rude aici, noi avem rude acolo.”  Nicolae Negru, analist politic

De la începutul conflictului armat din Ucraina, au fost în jur de 30 de tentative de încetare a focului, dar fără niciun rezultat pe termen lung.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata