Moldovenii ascund în mod deliberat simptomele COVID, pentru a nu ajunge la spital

În Moldova, numărul infecțiilor cu COVID este în continuă creștere și, în consecință, serviciul de ambulanță este din ce în ce mai solicitat. Medicii spun că mulți dintre cei care sună la 911 își ascund în mod deliberat simptomele, fie pentru a evita spitalizarea, fie din alte motive. Aceasta este o problemă care complică și mai mult munca medicilor. Specialiștii îndeamnă cetățenii să fie responsabili și să furnizeze date verificate și complete atunci când sună la serviciul de urgență 112.

Numai în ianuarie, peste 70.000 de persoane au chemat o ambulanță. Solicitările sunt numeroase, deoarece cazurile de COVID-19 sunt în creștere.

Larisa Arnaut lucrează de 17 ani ca medic de urgență. Femeia spune că în ultima perioadă ritmul de lucru s-a accelerat simțitor. Potrivit medicului, una dintre problemele care îngreunează munca medicilor este că mulți pacienți mint sau ascund că au simptome caracteristice coronavirusului. Unii o fac intenționat pentru a nu ajunge la spital, alții pentru că nu vor să facă analize sau nu se consideră bolnavi de coronavirus.

Echipajele de la Ambulanță spun că mulți pacienți fac automediacație ă, iar pentru că o fac fără a consulta un medic, sănătatea lor se deteriorează. Dar nici atunci, ei nu vorbesc sincer despre simptomele lor.

„Se tratează acasă, nu fac analize, iar când cheamă o ambulanță, se dovedește că saturația este de 40. Întrebăm ce au făcut până acum. Mulți spun că nu vor să meargă la spital pentru a nu se infecta, în ciuda faptului că sunt deja infectați”, spun medicii.

Serviciul de ambulanță al Republicii Moldova are 258 de brigăzi. Potrivit Ministerului Sănătății, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 4.700 de cazuri noi de covid. În prezent, în spitale sunt peste 3.600 de pacienți, dintre care aproape 250 în stare gravă. Autoritățile au anunțat, de asemenea, 24 de noi decese.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata