Moldovenii pot filma în continuare poliţiştii. Proiectul Ministerului de Interne nu a fost admis pentru consultări publice

Moldovenii pot filma în continuare poliţiştii. Proiectul Ministerului de Interne nu a fost admis pentru consultări publice

Inițiativa Ministerului Afacerilor Interne privind interzicerea înregistrărilor audio şi video ale poliţiştilor aflaţi în exerciţiul funcţiunii nu a fost admisă de Guvern pentru consultări publice. Decizia a fost luată la propunerea Ministerului Justiției pentru „a efectua o analiză suplimentară a efectelor obținute ca urmare a măsurilor legislative adoptate anterior”.

 

Ministerul de Interne a propus mai multe amendamente la legislaţie, invocând combaterea imixtiunii în activitatea funcţionarului public cu statut special.

 

Printre amendamentele propuse sunt interzicerea apropiere la o distanță mai mică de doi metri de poliţist, fotografierea, înregistrarea video sau audio a acțiunilor funcționarului public cu statut special, cu excepția documentării nemijlocite de către persoana supusă verificării, iluminarea feței, altor părți ale corpului ale poliţiştilor aflaţi în exercițiul funcțiunii.

 

Iniţiativa Ministerului de Interne a fost criticată de societate, invocându-se că „poliţiştii vor fi protejaţi ca operele de artă” şi că vor spori abuzurile din partea oamenilor legii.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata