Motorina promisă de România întârzie să ajungă. Răspunsul președintelui Maia Sandu

Motorina oferită de România va ajunge neapărat la agricultorii din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Vocea Basarabiei. În acest sens, șefa statului i-a îndemnat pe aceștia să manifeste răbdare.

 MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

„Aici decizia este pe partea românească, noi suntem foarte recunoscători pentru această donație, dar trebuie să avem răbdare, să vină. E o donație și suntem siguri că o să vină. Sperăm să se întâmple cât mai curând și să putem să ajutăm și pe această cale.”

Maia Sandu a comentat și protestele agricultorilor. Ea a declarat că, într-adevăr, în sector sunt probleme și înțelege motivul pentru care oamenii vin să se plângă, însă trebuie să existe o abordare realistă de rezolvare a acestor probleme.

 MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova

„E clar în cazul producătorilor de cereale, e vorba de prețuri, care sunt mult mai mici anul ăsta pe piața mondială, este vorba și de cerealele care vin din Ucraina și acest volum mai mare de cereale pe piața internă reduce prețul pe intern. Deci, există niște motive reale acolo, dar există și o realitate pe de altă parte, pentru că Guvernul a majorat aproape de două ori fondul de susținere pentru agricultură, de subvenționare pentru agricultură, în comparație cu anul 2021, când era un 1 miliard 100 de milioane, în acest an au fost alocate 1 miliard 900 de milioane.

 În același timp, șefa statului a precizat că, în condițiile tuturor crizelor, subvenționarea în agricultură nu poate fi majorată, deoarece nu sunt suficienți bani, iar alte categorii sociale ar rămâne defavorizate.  

Protestul fermierilor a început la 22 noiembrie, iar a doua zi, aceștia au amplasat tehnica agricolă în fața Executivului.

Pe 30 noiembrie, Guvernul a anunțat că nu va îndeplini nici una dintre cele mai importante revindecări ale fermierilor. Este vorba despre alocarea a jumătate de miliard de lei pentru compensații, dar și înghețarea penalităților pentru ratele achitate cu întârziere.

Săptămâna trecută, aceștia au plecat din PMAN, spunând că vor continua să protesteze în centrele raionale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata