Motorina se ieftinește cu 27 de bani. Și prețul benzinei scade

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică informează că pe parcursul ultimelor 3 săptămâni, se atestă o scădere constantă a prețurilor la carburanți la bursele internaționale, fapt care se reflecta și în prețurile la pompă calculate de ANRE. Potrivit instituției, pe parcursul acestui an nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații.

„Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China care este principalul importator de țiței sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc.

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum”, comunică ANRE.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul a ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2,84 lei/litru, ceea ce constituie 10,6%, iar la motorina standard cu 3,05 lei/litru sau cu 11,22%.

Astfel, pentru ziua de mâine, 08.12.2022, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

– 24,02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (- 25 bani);
– 24,10 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).

„Legislația actuală garantează că atât creșterile, cât și scăderile prețurilor de comercializare la benzină și motorină evoluează în strictă corelare cu nivelul cotațiilor Platts pentru aceste produse. ANRE asigură consumatorii din Republica Moldova că în baza Metodologiei în vigoare carburanții se comercializează la pompă la un preț corect, racordat la realitățile zilei în care își fac achiziția”, a mai comunicat ANRE.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata