Nemerenco: „Nu avem nicio intenție să închidem spitalele”

Deși nu corespund tuturor standardelor europene, Ministerul Sănătății nu intenționează să închidă spitalele preluate de la consiliile raionale. Asigurările sunt date de ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, potrivit căreia guvernarea își propune modernizarea spitalelor raionale și dotarea lor cu echipamente moderne, astfel încât pacienții să beneficieze de servicii medicale de calitate, notează IPN.

Ministrul Sănătății spune că reforma spitalelor din Republica Moldova presupune modernizarea spitalelor raionale și construcția a două spitale regionale noi, moderne, la Bălți și Cahul. De asemenea, unele dintre spitalele raionale existente vor deveni spitale subregionale, dotate cu echipamente medicale de ultimă generație.

„Multe spitale raionale sunt departe de a corespunde unor standarde europene, dacă am fi în altă țară cred că toate aceste spitale ar fi închise. Noi nu avem nicio intenție să închidem spitalele, dar o chirurgie cu un sigur chirurg nu poate să existe. Nu s-a renunțat la ideea spitalelor regionale, ele sunt două și sunt spitale absolut noi care se vor construi, am trecut prin Guvern acordul pentru a începe negocierile cu Banca Consiliului Europei pentru spitalul de la Bălți. Acum avem 31 de spitale raionale pe care le-am preluat, trei au rămas în Găgăuzia. Ele sunt de diferite mărimi, de la 100 de paturi, până la 300 de paturi. Cele cu 300 de paturi vor deveni spitale subregionale deoarece vor avea și maternitate, și secție de terapie intensivă, și unități de primiri urgente, și tomografe computerizate”, a spus Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Ministrul Sănătății spune că deși au fost procurate tomografe computerizate noi, echipamentele nu pot fi distribuite din cauza infrastructurii învechite din spitalele raionale. Înainte de a fi instalate noile tomografe, ministerul își propune reabilitarea spațiilor existente.

„Pe noi ne omoară procedurile și birocrația. Noi am procurat tomografe pentru raioane, echipamente foarte importante în special pentru pacienții care suferă accidente vasculare cerebrale. Vom avea nouă raioane cu tomografe computerizate. Avem toate tomografele ajunse în țară, iar noi reparăm încă spațiile, pentru că pardoseala nu rezistă greutății, rețelele electrice cad pe tot spitalul. Când am făcut calculele, această secție de imagistică ne costă între 1-2 milioane de lei doar reparația. De aceea, se anunță licitația pentru proiectul de reparație, apoi licitația pentru proiectul de construcție și iată suntem în situația când echipamentele au ajuns în țară, sunt devamate și așteaptă să le instalăm. Tomografele ajung de la jumătate de milion până la un milion de euro”, a mai spus ministrul Sănătății.

Prin modificarea legii ocrotirii sănătății s-a decis trecerea spitalelor raionale din subordinea consiliilor raionale în gestiunea Ministerului Sănătății, cu excepția spitalelor fondate de Comitetul executiv al UTA Găgăuzia. Potrivit ministrului Sănătății, în urma reformei, investițiile în aceste instituții vor crește pentru a spori calitatea serviciilor oferite pacienților.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata