Nici SUA nu recunoaște legitimitatea lui Lukașenko

Statele Unite nu îl pot considera pe Aleksandr Lukaşenko ca preşedintele legitim ales al Belarusului, potrivit Departamentului de Stat american, după ce liderul de la Minsk a depus jurământul, în secret, pentru cel de-al şaselea mandat de şef al statului.

Washingtonul a lansat un apel la „dialog naţional” care să le permită belaruşilor „să se bucure de dreptul lor de a-şi alege conducătorii prin alegeri libere şi corecte şi sub monitorizare internaţională”.  Eliberarea persoanelor deţinute pe nedrept şi încetarea represiunii împotriva cetăţenilor care manifestează paşnic trebuie să fie „o primă etapă” spre un dialog naţional sincer, a adăugat Departamentul de Stat al SUA.

Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este vehement contestată de manifestaţii uriaşe, a depus miercuri jurământul pentru un nou mandat, evenimentul fiind anunțat abia după încheierea sa. Imediat, opoziția s-a mobilizat pentru un nou protest la Minsk, care a fost reprimat de forțele de ordine.

Doar Rusia a recunoscut realegerea lui Lukașenko, în timp ce state precum Lituania sau Polonia, cu care Belarusul a închis deja granițele, dar și Comisia Europeană cer organizarea de noi alegeri prezidențiale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata