Niciun rezultat concrect de la Moscova, după negocierile dintre Gazprom și oficialii moldoveni

Gigantul rus Gazprom a emis primul comunicat referitor la negocierile purtate cu delegația Republicii Moldova în chestiunea gazelor.

„La Sankt-Peterburg a avut loc o întâlnire a președintelui companiei Gazprom Alexei Miller cu vicepremierul, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Andrei Spînu, precum și cu președinteleui SA Moldovagaz, Vadim Ceban. Părțile au continuat negocierile cu privire la condițiile din noul contract de livrare a gazelor rusești în Republica Moldova, dar și au discutat despre unele subiecte de conlucrare între Gazprom și Moldovagaz”, se menționează într-un comunicat de presă emis de concernul rus, scrie moldstreet.md

Din fotografia publicată de Gazprom rezultă că vicepremierul Andrei Spînu a fost însoțit doar de reprezentanții Moldovagaz, iar din partea rusă nu a fost niciun oficial guvernamental, ci doar reprezentanți ai gigantului gazier.

Gazprom mai scrie că în 2020, compania a livrat în Moldova 3,05 miliarde metri cubi de gaze naturale, cu 5,5% mai mult decât în 2019, când au fost livrate 2,89 miliarde metri cubi de gaze.

Totodată, se menționează că Moldovagaz este o societate pe acțiuni moldo-rusă, creată de către Gazprom, Guvernul Republicii Moldova și așa-zisul minister al industriei din regiunea transnistreană.

Pe 30 septembrie, Gazprom și Moldovagaz au semnat un document de prelungire pentru o lună a contractului existent cu privire la livrarea gazelor naturale rusești către consumatorii din Moldova, dar volumele sunt insuficiente, iar preţul este de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi, de cinci ori mai mare decât era în prima jumătate a anului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata