Nicu Popescu: Aeroportul Chișinău nu va fi al rușilor

Declarații surprinzătoare făcute de ministrul Afacerilor Externe, Nicu Popescu, legate de războiul din țara vecină. La un an de la invazia Rusiei asupra Ucrainei, oficialul de la Chișinău a recunoscut, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, că Moldova a fost mereu pregătită să se asigure că Aeroportul Internațional Chișinău nu cade în mâinile unor state ostile.

Astfel, făcând referire la zvonurile care circulă în ultimele zile în spațiul public, ministrul MAIEI a reiterat că Aerogara ar fi fost o potențială țintă de atac.

„Zilele acestea se discută despre faptul că, aparent, Aeroportul Chișinău ar fi fost o potențială țintă de atac. Deci, eu pot să vă spun că acest lucru este conștientizat un an în urmă, atunci cânt toate instituțiile noastre erau pregătite de riscuri pentru țara noastră, inclusiv legate de Aeroportul Chișinău”, a spus Nicu Popescu.

În context, Nicu Popescu a adăugat că autoritățile au pregătit măsuri de blocare sau chiar distrugere a pistei de aterizare încă înaintea începerii războiului.

„Există modalități standard de protecție a unui aeroport. Dacă îmi permiteți, eu noi voi intra în detalii de ordin militar sau tehnic, dar, la modul practic, funcționalitatea unui aeroport depinde de capacitatea pistei de decolare. Deci, prin distrugerea acestei piste sau prin blocarea pistei. Dar, din nou, eu nu voi intra în detalii, pentru că sunt zeci de măsuri prin care un aeroport poate fi apărat, iar aceste măsuri au fost prevăzute și pregătite de instituțiile noastre”, a mai adăugat ministrul.

Între timp însă, locația din Moldova unde ar putea izbucni un conflict militar s-a schimbat, după cum a anunțat Rusia. Potrivit Moscovei, Ucraina plănuiește să organizeze un atac al forțelor pretins rusești din Transnistria ca pretext pentru invazie, urmând să dea vina pe Rusia pentru conflictul iscat.

Reacția Chișinăului nu s-a lăsat însă mult așteptată, care, printr-un comunicat, nu confirmă informațiile respective, făcând apel la calm.

„Instituțiile noastre cooperează cu partenerii străini și în cazul unor pericole la adresa țării vor informa neîntârziat opinia publică”, anunță prima sursă guvernamentală.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata