Noi drepturi pentru refugiații ucraineni din Moldova

Cetățenii ucraineni refugiați în Moldova se vor bucura de mai multe drepturi, urmând să beneficieze legal de accesul la educație, asistență medicală sau statut juridic. Un Proiect de lege în acest sens a fost votat de Cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței de miercuri, 18 ianuarie.

Protecția temporară va fi aplicată atât persoanelor strămutate din Ucraina după 24 februarie 2022, cât și celor care s-au strămutat cu puțin timp până la începerea războiului.

Menționăm că, protecția temporară va fi acordată pe o perioadă de un an, începând cu 1 martie 2023, perioadă care poate fi prelungită cu încă șase luni, dar care să nu depășească doi ani, daca motivele de protecție temporară vor persista în continuare.

Totodată, protecția temporară poate înceta în orice moment stabilit printr-o altă Hotărâre de Guvern dacă se va constata că situația din Ucraina s-a ameliorat.

În contextul acordării protecției temporare refugiaților, angajații MAI și SIS vor verifica, în termen de zece zile din momentul înregistrării beneficiarului de protecție temporară, dacă există motive de excludere de la acordarea acestor drepturi.

Costul total al proiectului constituie circa 2.2 milioane de lei.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata