Noi prevederi pentru înregistrarea și încetarea activității economice din regiunea transnistreană

Regularizarea traficului de mărfuri şi servicii ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a agenţilor economici din regiunea transnistreană, precum şi furnizarea de către aceştia a reţelelor şi a serviciilor de comunicaţii electronice va fi posibilă în urma modificărilor aprobate de Executiv.

Proiectul urmărește încadrarea treptată a agenţilor economici din stânga Nistrului în spaţiul economico – comercial unic al Republicii Moldova și evidența agenților economici din regiunea transnistreană.

În noul context, va fi folosit exclusiv termenul de „înscriere provizorie”, care se referă la înregistrarea agenților economici din regiunea transnistreană în Registrul de stat al unităților de drept al Republicii Moldova. Aceasta implică eliminarea termenilor „înregistrare provizorie” și „înregistrare temporară”.

Prin urmare, înscrierea provizorie atât a persoanelor juridice, cât și a persoanelor fizice – întreprinzători individuali din regiunea transnistreană (care au fost deja înregistrați) oferă dreptul de a furniza rețele și servicii de comunicații electronice pe baza unei autorizări generale. De asemenea, persoanele vor putea să obțină documentele necesare pentru desfășurarea activității economice, să încheie procedurile de documentare pentru operațiunile de export-import și să  desfășoare tranzacții bancare în Republica Moldova.

Totodată, în cazul încetării activității economice, persoanele juridice și întreprinzătorii individuali din regiunea transnistreană, luați la evidență provizorie, vor fi obligați să depună o cerere la Agenția Servicii Publice, pentru a solicita excluderea lor din Registrul de stat al unităților de drept al Republicii Moldova. Această măsură va asigura corectitudinea și actualizarea  datelor din sistemul informațional.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata